Банкеръ Daily

Общество и политика

Управляващите се обединиха около антикризисни и антиинфлационни мерки

Постигнат е консенсус по по-голямата част от обсъжданите антикризисни и антиинфлационни мерки. Това стана ясно от изявленията на  участниците в експертния коалиционен съвет, който заседава в този час в Министерството на финансите. 

Изчистват се последни детайли по мерките за подпомагане на бизнеса и гражданите. 

В коментар за очакваното поскъпване на природен газ за месец май Ивайло Мирчев от "Демократична България", коментира, че това е очаквано заради спирането на доставките от "Газпром", но средногодишната цена ще бъде под тази на синьото гориво от Русия, което страна ни получаваше преди да бъдат спрени доствките.

Една от инфлационните мерки, които се обсъжда през последните дни, е отстъпка от 25 стотинки или повече на литър бензин и дизел.

„Тези 2 млрд. лева вече ги има в Бюджета. При всички положения няма почти никакви противоречия по самите мерки. Нищо не е отпадало от предложенията, единствено необлагаемият минимум“, каза Мирчев.

“Надяваме се тази вечер да се обединим около конкретика, която да ефектира максимален брой хора, тъй като виждате, че ценовият шок натиска абсолютно всички граждани, така че съвсем скоро се надявам да има добри новини за все повече хора благодаря. Каквото е възможно, всички пари, които може да се отделят, ще стигнат до българските граждани”, допълни колегата му от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев.

Депутатът от „Има такъв народ“ Кирил Симеонов обяви, че има обединение между партньорите. Той очаква добри новини след днешния експертен съвет, както и бързо придвижване на мерките към хората и бизнеса. Ще се изглаждат последни финални щрихи.

“За горивото - това го обсъждахме. За пенсионерите – със сигурност ще има добавка 60 лв., която ще е преформулирана като „антиинфлационна добавка“. Обсъждахме това за 50 лв. на дете, но вече трябва да избистрим дали единият родител да е работещ. Неща трябва да се изгладят, нищо не е финално, но наистина желанието е да се свърши работа“, обясни той.

„От „Има такъв народ“ ще предложим намаление на ставката за хляба, плодовете и зеленчуците. Предлагаме необлагаем минимум, но все пак това трябва да го обсъдим с коалиционните партньори“, заяви Кирил Симеонов.

„Още след предишната среща имахме обединение по почти всички мерки, които обсъждахме“, посочи и Ивайло Мирчев.

Очаква се експертите от коалицията да обсъдят и плана за въвеждане на еврото у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във