Банкеръ Daily

Общество и политика

Управляващите работят на инат, твърди Корнелия Нинова

"БСП за България" последователно и твърдо сме "за" машинното гласуване. Това заяви председателят на парламентарната група на левицата Корнелия Нинова в отговор на въпрос защо са провалили днешното пленарно заседание, на което трябваше да бъдат обсъдени промените в Изборния кодекс и да бъде отменено гласуването с машини.  Лидерът на БСП отбеляза, че отстояват позицията си с всички възможни парламентарни форми на поведение.

В отговор на друг въпрос Нинова каза, че не са имали разговор и уговорка за взаимни действия с ДПС,  които също не се регистрираха днес. Лидерът на БСП посочи, че решението на групата й е взето сутринта.

"Опитът да се премахне машинното гласуване е гаранция, че се готвят за манипулиране на изборите, подправяне на резултатите, което е антидемократично, против правовата държава, и ние последователно отстояваме позиция "за" машинното гласуване", коментира Корнелия Нинова. Тя заяви, че управляващите отново си позволяват само три месеца преди избори да променят правилата в движение, без да се съобразяват с обществената реакция и с общественото мнение.

Соцлидерката подчерта, че позицията на БСП по Изборния кодекс е твърда и припомни, че машинното гласуване е бил един от поводите преди време да напуснат парламента, освен отмяната на преференцията. По думите й поведението на ГЕРБ е последователно по пътя на антидемократичния процес в България, а на БСП - обратното, в защита на демократичните правила и на правовата държава.

Лидерът на социалистите отбеляза, че винаги при дебатите по кодекса са предлагали алтернативи - да се направи публичен регистър, с който да се изчистят мъртвите души, видеонаблюдение, машинно гласуване.

Попитана дали може да се постигне компромис за машинното гласуване, Нинова отговори, че управляващите работят на инат, не приемат аргументи на опозицията, не приемат аргументи на гражданското общество. По думите й, изглежда са притеснени за местните избори и са решили по всякакъв начин да торпилират честния вот.

Facebook logo
Бъдете с нас и във