Банкеръ Daily

Лена Бориславова:

Управляващите потвърждават, че темата за РСМ ще мине през парламента

Постигнахме консенсус по темата Северна Македония. Това обяви говорителят на правителството Лена Бориславова след продължилия повече от 3 часа снощи Коалиционен съвет.

"Управляващата коалиция имаше много конструктивен диалог по темата за РСМ, като беше препотвърдено обещанието, което сме дали, че тази тема задължително ще мине през Народното събрание", посочи началникът на кабинета.

"Обединихме се, че за нас най-важното е да има широко съгласие. Препотвърди се обещанието, което сме дали, че тази тема задължително ще мине през НС”, поясни Бориславова.

Според нея коалицията ще действа единно, като добави, че "експертите от външното министерство трябва да бъдат оставени да работят и да намерят най-добрия начина да бъде представена и защитена българската позиция по този въпрос.

Бориславова също така уточни, че разговор между премиера Кирил Петков и президента Румен Радев за свикването на КСНС все още не се е състоял.

"Следващата седмица също се очаква да бъде интензивна. Такъв разговори не е провеждан, но двамата са в диалог и за темата за РСМ, както обещахме, ще бъде търсена широка обществена подкрепа за всяка една стъпка. Това няма да бъде правителството, което ще предаде българския национален интерес", посочи Бориславова.

Тя посочи, че на коалиционния съвет е била обсъдена и темата за актуализацията на бюджета. Договорено е в началото на юни актуализацията на бюджета да влезе за първо четене в парламента. В нея ще бъдат включени антикризисните мерки.

"Важно е да имаме актуализация на бюджета", заяви Бориславова и подчерта, че "тя е необходима, за да могат да бъдат въведени в реално изпълнение обявените от правителството антикризисни мерки".

"В седмицата от 6 до 10 юни ще се постараем темата да бъде разгледана на първо четене в комисия в НС, както и бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на НЗОК ", посочи тя.

"Обсъдихме също така как да подобрим законодателната дейност на коалицията и нейното единодействие. Това, което предстои, е важно както за пенсиите, така и за всички други антикризисни мерки, които се гласуваха на предишния съвет. Заложехме срокове кога актуализацията трябва постъпи в НС, как депутатите ще работят заедно", отбеляза Бориславова след края на колационния съвет.

Тя също така посочи, че на днешната среща на Коалиционния съвет е било обсъдено и как да бъде подобрена законодателната дейност на коалицията и единодействието между партньорите. Говорило се е и за необходимостта  експертните Коалиционни съвети да се свикват в по-ясен график, за да няма напрежение.

Работи се и по изготвяне на управленска програма на кабинета. Тя ще бъде представена първо на коалиционните партньори, а след това - и за обществено обсъждане.

"Друга важна тема беше Плана за възстановяване и устойчивост. На Народното събрание му се очертава да извърши изключително тежка дейност, тъй като трябва да приеме над 20 законодателни промени, които са социално чувствителни. Става дума за дългогодишно отлагани реформи”, допълни началникът на кабинета.

Бориславова уточни, че работата по български вариант на закона "Магнитски", въвежащ забранителни списъци на лица с европейски санкции, е в начално ниво.

"Не е изненада, че се работи по някакъв законопроект, който въвежда забранителни списъци от Европейска комисия. Вече спекулация е колко се разширява неговия обхват и до каква степен се въвеждат и други ограничения спрямо лица извън тези списъци", допълни тя.

"Мисля, че това беше един от най-приятните и ползотворни коалиционни съвети, които сме имали, така че сега занапред с много по-голямо решителност и подобрена комуникация и регулярност ще продължим да работим по програмата, която имаме", заключи Бориславова.

Следващият коалиционен съвет ще се проведе във вторник. Темите ще са актуализацията на бюджета и Планът за възстановяване и устойчивост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във