Банкеръ Daily

Общество и политика

Управляващите официално предложиха Цацаров за шеф на КПКОНПИ

Парламентарните групи на ГЕРБ и "Обединени патриоти" предложиха действащия в момента главен прокурор Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия. Това съобщиха депутати от управляващата коалиция на пресконференция в Народното събрание.

Засега конкурент на настоящия обвинител №1 за поста е Симеон Найденов, издигнат от "Воля". Срокът за предложения за кандидати изтича на 20 ноември.

"За нас е важно борбата с корупцията да бъде успешна. Това касае интереса на страната. Среда, която е лишена от корупция, привлича инвеститори. Средата в България създава условия за инвестиции. По този начин може да се създават нови работни места и икономически растеж",  така аргументира номинацията председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Според депутатите от двете парламентарни групи Цацаров е "всичко онова, което другите не са". "Той е човек който е работил и разбира същността на длъжността, която ще заема." Също така оставял прокуратурата "подредена и неопетнена". А антикорупционният орган имал нужда именно от такова лице. 

"Предложението не е спонтанен, а дълъг процес. Той не желаеше, но намерихме аргументи, с които го убедихме", каза народният представител от "Обединени патриоти" Емил Димитров - Ревизоро.

Според бившия вътрешен министър Валентин Радев сегашният главен прокурор е дисциплиниран и логичен човек, умен, професионалист, знае къде е границата между институциите и разделението на властите. 

Депутатите отказаха да коментират репликата на действащия в момента главен прокурор, според която "тримата големи" се избират в две сгради. Дариткова не пожела да отговори и на въпроса защо управляващите обявяват кандидатурата си един ден преди изтичането на крайния срок.

По-рано днес на среща с ГЕРБ и патриотите неочаквано пристигна и самият Цацаров.

По закон Цацаров следва да довърши мандата на Пламен Георгиев, а няма да започва нов. Комисията е с мандат 6 години и бе избрана през 2018 година. Това означава, че мандатът й изтича през 2024 година - или Цацаров би бил начело около 4 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във