Банкеръ Daily

Общество и политика

Управляващите не се разбраха за нов кабинет

Не сме в състояние да постигнем съгласие за съставяне на кабинет в рамките на 43-то Народно събрание. Това съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов след продължили близо 2 часа преговори в Народното събрание с Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

"Има определени различия, по които не може да стигнем до консенсус, затова се съобразяваме с обществените нагласи за предсрочни парламентарни избори. Не сме в състояние в 43-парламент да стигнем до принципно съгласие по секторните политики", обясни Цветанов.

"За нас властта никога не е била самоцел, за политическите партии, които участваха в преговорите. Винаги сме залагали, че трябва да има принципно съгласие, за да може да се обединим и да вървим в оставащите две години от сегашния мандат”, заяви Цветанов и подчерта, че между партиите има различия, по които не може да бъда постигнат консенсус.

"За нас е очевидно, че в рамките на този парламент ние не можем да постигнем целите си", каза от своя страна съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски. "Всеки имаше своите важни теми, по които държеше да постигнем златно сечение. Очевидно е, че това не се получи. Нашите теми бяха съдебна реформа, антикорупционният закон и то по начина, по който сме го внесли ние, за да бъде достатъчно категоричен и да постигнем успех в борбата с корупцията”, обясни Зеленогорски.

"Няма да вървим срещу нагласите за предсрочни избори. Убеден съм, че в следващото Народно събрание в лицето на колегите ще имаме по-скоро съмишленици и приятели, отколкото врагове", заяви председателят на ПГ на ПФ Валери Сименов. "Мога да изразя своята удовлетвореност от диалога, който се водеше много активно през последните дни. Бяха положени максимални усилия. На лице беше една добронамереност, колегиалност, но за съжаление не можем да се похвалим с положителен резултат”, посочи Симеонов и коментира, че приоритетите на Патриотичния фронт са пенсиите, борбата с престъпността, мигрантския поток и реформите в енергетиката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във