Банкеръ Daily

Общество и политика

Управляващите избягаха от срещата при президента за изборното законодателство

S 250 c2435cdd a706 478f b9e1 42070289825f
S 250 29d027c6 9b32 4072 a080 3d2dd7617df0

Управляващите не се включиха в дискусията за изборните правила, организирана от президента Румен Радев.  За срещата на „Дондуков“ 2 дойдоха депутати от БСП и ДПС, представители на ГРАО и Агенцията за електронно управление.

В началото на срещата президентът заяви, че усъвършенстването на изборното законодателство трябва да започне навреме, за да може шест месеца преди изборите да има ясни правила.

„Управляващите претендират за диалог между институциите, но на практика избягаха от него и то по един жизненоважен за цялото ни общество въпрос - усъвършенстване на изборното законодателство и на условията, които водят до едни честни, прозрачни и справедливи избори. Силно се надявам вчерашното пожарно заседание в Народното събрание да не е стимулирано само от мотива да се изпревари срещата при президента, а да доведе до реален резултат. Аз не се състезавам с никого. Имам една единствена амбиция - да имаме един прозрачен, честен и отговорен изборен процес“, коментира Румен Радев отсъствието на управляващите.

Срещата е част от инициативата на президента за преодоляване на проблемите в изборния процес. През декември държавният глава обсъди с представители на Централната избирателна комисия и с анализатори проблемите при последния местен вот. Сред тях са високият процент на недействителни бюлетини, както и огромният брой на сгрешени бюлетини, а също и разминаванията в избирателните списъци и корпоративния вот.

Румен Радев уточни, че е изпратил поканите до участниците в тази среща още на 8 януари. "Ако искаме машинно гласуване, промените трябва да започнат сега", заяви Радев. "Знам, че на управляващите не им се иска този диалог, но той трябва да се случи, защото е важен за българските граждани. Трябва и подкрепа за дейността на ГРАО", подчерта президентът.

"Проблемите искат диалог, който все още не виждам на достатъчно ниво. Първо за правата на гражданите. Да, описани са в Конституцията, нашият изборен закон е взаимстван от европейските държави. Правата на гражданите до голяма степен зависят дали ще успеем да гарантираме демократичен изборен процес. Трябва да започнем от купения контролиран вот, където българските партии масово участват и дори ръководят процеса. Настоях да се инкриминира още по-силно този процес. Делът на купуване и на контролиране на изборите, расте. Настоявам за много по-строги наказания", каза още президентът.

По думите му преференциите са демократично право и не бива да се отнема от гражданите. "Моето мнение е машинно гласуване с машини, закупени от държавата и дистанционно гласуване. Сканирането, новата технология, която е много по-евтина, няма да реши проблема с недействителните бюлетини", заяви държавния глава Румен Радев и изтъкна, че чрез електронното дистанционно гласуване, ще могат да гласуват българите в чужбина.

Проф. Емилия Друмева, която е част от юридическия екип на президента и също участва в свиканата от него среща, коментира ефектът на преференциалния вот. "За всички е ясно, че преференциите са компонент, инструмент, който принадлежи към пропорционалната система", поясни тя.

Иван Гетов от ГРАО отбеляза, че темата за "мъртвите души" вече не е актуална, защото при тази мобилност на живота всеки може да бъде навсякъде по света, но това не означава, че ще бъде изключен по постоянен адрес от избирателните списъци.

"Няма увереност електронното гласуване да бъде въведено сега", каза председател на Държавна агенция "Електронно управление" Атанас Темелков. Причината е, че към настоящия момент няма достатъчно сигурна и надеждна технология.

"Проблемите на изборния ни процес са известни, но не се решават, защото тази тема се отваря винаги в навечерието на съответния избор. Това ни натоварва с очаквания, а се изискват рационални решения. Времето е сега да се говори във всички форуми",заяви зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Крум Зарков. Той посочи, че въпросите, които трябва да бъдат решени, са идентифицирани основно като качествено изпълнение на закона.

"С последните изменения от август е предвидено, че следващите избори трябва да се проведат с машинно гласуване. За да не се окаже отново, че е невъзможно, трябва ясно да се идентифицират какви са отговорностите на ЦИК и Министерски съвет в това мероприятие, за да не се случи като на евроизборите - ЦИК да пише писма, да не е ясно кой за какво отговаря и в крайна сметка машинното гласуване да бъде силно ограничено. Чрез закон трябва да се регламентира коя институция за какво отговаря във връзка с машинното гласуване", поясни Зарков.

Според него броят недействителни бюлетини на последните избори е показал, че машинното гласуване е абсолютно необходимо. "Преференциите трябва да бъдат качествено отчитани и машинното гласуване, направено разумно, в ред, а не в хаос, ще доведе до това. Ние от БСП се ангажираме да работим конструктивно по темата. Изисква се само добросъвестност и коректност, каза още Крум Зарков.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че изборното законодателство винаги може да се усъвършенства. Той припомни, че за последните повече от 20 години е имал възможността да се занимавам с избори както от страна на държавата, така и от страна на политическа партия.

,,Проблемите са доста, защото във времето парадигмата за промяната на изборното законодателство не е била да се улесняват българските граждани, а в друга посока. Обикновено властимащите променят по тяхно усмотрение законодателството, така че да имат определен авантаж на първи предстоящи избори. Но практиката и опитът показват, че такива промени са се обръщали срещу тези, които са правили тези промени", каза Карадайъ. По думите му изборният кодекс може да се опрости до такава степен, че да улесни всички - и избирателите, и администрацията. Най-важно е да се спазва Конституцията.

,,Всички въпроси,  като технологията на гласуване, са второстепенни, ако гражданските права са отнети със закон. Ето защо трябва да тръгнем от Конституцията и да гарантираме правото на всеки български гражданин да избира и да бъде избиран'', допълни председателят на ДПС.

Според него като държава сме показали, че можем да осъществим машинното гласуване. Но допълни, че всяка една добра идея може да се изкриви с най-различни оправдания във времето. "Позицията на ДПС е ясна - техниката за машинното гласуване трябва да е собственост на държавата, софтуерът също трябва да бъде изготвен от държавата. Ако държавата организира машинно гласуване, ние ще го подкрепим'', даде заявка Карадайъ.

По думите му друго много важно е Народното събрание и президентската институция да гарантират конституционните права на българските граждани. Всякакви термини, като уседналост, се използват като параван за отнемане на гражданските права и ние ще бъдем категорично против това", подчерта Мустафа Карадайъ. Той припомни, че за преференциите като тема ДПС е изразявало позицията си. Според него темата се използва популистки зад паравана на мажоритарния избор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във