Банкеръ Daily

Общество и политика

Управляващите без решение за военно-техническа помощ за Украйна

След двучасово заседание експертният съвет по отбрана на управляващата коалиция не излезе с решение по предложението на "Демократична България" за оказване на военно-техническа помощ за Украйна.

Основна тема е била състоянието на армията и възможностите за увеличение на парите за отбрана при актуализацията на бюджета, каза министърът на отбраната Драгомир Заков, който също се включи в срещата.

"Точно по това работи в момента. С проектите, знаете, социалният пакет - това са неща, които са важни, без тях няма как да имаме въоръжени сили такива, каквито искаме, така че разбира се, в случай анализът покаже, че това е необходимо, ще го направим", заяви министър Заков.

"Темите бяха основно тези, които са свързани с коалиционното споразумение. Минахме по целия конскпект така да се каже. Беше важно да се проведе този съвет и ние от министерството да чуем вижданията на коалиционните партньори относно отбраната. Има много важни и ключови въпроси в сферата на отбраната, които още следващите дни трябва да се поставят. Това беше много важен съвет".

Това заяви в кулоарите на парламента министърът на отбраната Димитър Заков, който взе участие в коалиционния съвет на управляващите. 

"Въпросът за военна помощ на Украйна не е обсъджан. Това е тема за големия коалиционен съвет и днес не са водени разговори по нея. Дискусията за оказване на военна помощ трябва да се води тук в Народното събрание. Депутатите трябва да обсъдят тази тема и аз като министър ще се съобразя с тяхното решение и ще го изпълня. Приветствам една такава дискусия. Ние знаем какво имаме и не виждам как нашите муниции ще помогнат на Украйна. Към момента няма решение за оказване на военна помощ, а и няма възможност за взимане на такова решение. Това решение трябва да се вземе от парламента", категоричен бе Заков.

"Трябва да има оптимално разходване на средствата за модернизация на армията. Това са девет проекта. Няма как да получим подкрепа от българското общество, ако тези пари, а те са огромна сума, не бъдат похарчени честно, прозрачно и ефективно. В момента в армията има недостиг на кадри и недокомплект. Увеличението на заплатите зависи от бюджета, а не от министъра. Срокът за получване на изтребителите F-16 не е променян и няма как да се промени към момента. Той си остава началото на 2025 година. Не виждам как може да възстановим наборната армия към момента. За това са необходими огромни средства, с които ние не разполагаме", коментира военният министър модернизацията на българската армия. 

Един от вносителите на предложението - съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов, отложи решението за предоставяне на военна помощ за уикенда. "Имаме проект, с който ще работим днеска и утре. Трябва да има резултат през уикенда", каза той.

По-рано днес вицепремиерът Корнелия Нинова отново потвърди позицията на партията си, че БСП няма да подкрепи предоставянето на военна помощ.

Тя също така увери по време на парламентарния блицконтрол, че оръжия и стоки с двойна употреба за Украйна не са изнасяни от нашата страна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във