Банкеръ Daily

Общество и политика

Управляващи и опозиция спорят за личната помощ

Над 33 хиляди души, които тази година са получавали средства по механизма за личната помощ, ще я получават по същия ред и през 2021 година. Това обяви депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова, която е и зам.-председател на социалната комисия, по време на дебатите в парламента при второто четене на Закона за личната помощ.

Разширява се кръгът на имащите право с над 70 процента намалена работоспособност с чужда помощ, които също ще получават лична помощ, каза още тя. „Всяко едно лице, което има нужда от механизма лична помощ, подава заявление-декларация в Дирекцията „Социално подпомагане“ по настоящ адрес. То попълва анкета и се самооценява дали иска да получава механизма „лична помощ“. Само за тази година от 650 хиляди лица с трайни увреждания едва 40 хиляди лица с трайни увреждания са посочили , че искат да ползват механизма „лична помощ“, изтъкна Ангелова.

Председателят на Комисията по социална политика и депутат от ДПС Хасан Адемов обаче заяви, че промените орязват права на нуждаещите се. „Тези, които не са с трайни увреждания, които нямат ТЕЛК-ово решение, които имат ТЕЛК-ово решение, които са под 50% вид степен на увреждания или загуба на работоспособност, тези хора отиват в другия закон за социалните услуги, за да могат да се ползват от асистентската подкрепа. Да, но ако искат да се възползват от лична помощ?“, попита той.

Според Антон Кутев от БСП с промените в закона проблемите се връщат отново. "Подменяте точно това, махате или намалявате ролята на индивидуалната оценка. Вие връщате обратно решаването на това кой има нужда от лична помощ и колко лична помощ има обратно към ТЕЛК-комисиите", посочи той.

Майки погребаха закона

Междувременно от инициативата „Системата ни убива“ организираха символично погребение на Закона за личната помощ. Майки на деца с увреждания оформиха гроб и забиха кръст над него в градинката до парламента, като разлепиха и некролози. Със скандирания пред входа на Народното събрание те изпращаха излизащите от сградата депутати. От инициативата са против гласуваните текстове, които запазват сегашния обхват на закона, и настояват да отпадне ограничението за полагащите се часове асистентска грижа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във