Банкеръ Daily

Общество и политика

Управляващата коалиция вероятно ще се превърне в предизборна според Андрей Райчев

Никой не печели войната с коронавируса. Ще има промяна, която ще наложи нови лица. Не сме стигнали до края на тази история. Може да видим как тази война се отразява на нашата политика. Това коментира социологът Андрей Райчев пред БТВ. Той очерта какво се очаква за България в идните месеци.

„Управляващата коалиция вероятно ще се превърне в предизборна коалиция. Ще се опитат да постигнат максималното. ВМРО нямат сили за самостоятелно влизане в парламента“, каза социологът.

Райчев очерта какво може да е бъдещето за ГЕРБ. "Записите и снимките от спалнята на министър-председателя повлияха ужасно лошо. Това почти съсипа Борисов. Фактът, че някой въобще може да влезе в спалнята на премиера, показва, че държавата не е наред", коментира той.

По думите му по време на първата вълна на коронавируса премиерът е имал "изключително високото 60-процентно одобрение", а на фона на протестната вълна през лятото е претърпял срив с очакванията ГЕРБ сами да слязат от властта.

Според Райчев управляващата коалиция вероятно ще се превърне в предизборна коалиция на ГЕРБ, СДС, НФСБ, ВМРО и по-малки партии и вероятно ще спечели парламентарния вот. Въпросът е какво Народно събрание ще имаме след това, посочи социологът.

"Дали Триото и Мая Манолова ще са алтернатива на Бойко Борисов – не. При тях въпросът е дали ще прескочат бариерата, никой не им дава повече от 5-6%. Тези хора няма да са опозиция на Борисов. За Трифонов никой не се съмнява – повечето му сочат 4-500 000 гласа: малко повече от ДПС и понеже ГЕРБ и БСП са "паднали", това е близо до тях. Нямаме големи партии, този парламент ще е от средни и малки партии", категоричен бе Райчев.

По думите му не се вижда вариант за мнозинство, но ГЕРБ и ДПС не желаят служебно правителство да организира предсрочни избори – съвпадащи с президентските или не. Затова „може да видим правителство на малцинство с къс мандат. Позата на ГЕРБ ще е „ние всичко оправихме, сега управлявайте вие“, убеден е социологът.

За президента Румен Радев най-удобен вариант ще е да се стигне до служебен кабинет, а Корнелия Нинова не може да си позволи да се разграничи от него, смята Райчев, макар да признава, че напрежението между председателя на БСП и държавния глава е видимо.

Той отбеляза, че Нинова е променила характера на партията и сега тя е много по-агресивна – "нещо, което се харесва на членовете, но има да се доказва на избори.“

Изборите ще покажат и дали ДПС отново е голям фактор в българската политика, отбеляза Райчев. Той подчерта, че за първи път от 5 години Ахмед Доган няма вътрешна конкуренция, а при последния форум на движението всички турски партии и големият му враг Ердоган са отправили поздрави – всичко това дава големи шансове за връщане на гласовете, които преди са се разпилявали от формации като тези на Лютви Местан и Касим Дал, отчита социологът.

Според него изборите догодина ще са интересни и на съвсем друго равнище – ще покажат колко се е променило обществото след коронавируса.

"Както 1989 г изигра ролята на Трета световна война, така и това събитие играе ролята на война. По време на война никой не може да каже какво ще е след нея", обобщи Райчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във