Банкеръ Daily

Общество и политика

Управляващата коалиция още не е разпределила комисиите в парламента

Управляващата коалиция на "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" още не е договорила окончателно разпределение на парламентарните комисии. 

Очакванията на зам.-председателя на парламента Ива Митева (ИТН) са това да се случи до края на тази седмица, но се оказва и че има спорове сред коалиционните партньори. По думите й всички постоянни комисии трябва да са готови още тази седмица и при такъв разнороден парламент е много важно кой ще ги оглави

"Апелирам да успеем да се организираме да създадем комисиите. Има спорове, защото гледаме предложенията за председатели, все пак, особено по-опитните народни представители, винаги знаят, когато някоя партия иска определен пост, за кого го иска", коментира Митева.

Не е ясно колко и кои комисии ще бъдат за опозицията. Заместник-председателят на парламента смята, че комисиите по конституционни въпроси и по бюджет и финанси трябва възможно най-бързо да заработят, защото те трябва да започнат обсъжданията на съдебната реформа, КПКОНПИ и държавния бюджет.

"В правната комисия има въпроси, които трябва да започнем сериозно да обсъждаме. Най-вече трябва да започнем да пишем промените", обясни Митева.

В новия парламент ще има 24 постоянни комисии - с две повече, отколкото в предишното Народно събрание. Парламентът реши да има две нови постоянни комисии - по туризъм и по превенция и противодействие на корупцията. Отделно бе решено председателят и заместник-председателите на законодателния орган да могат да участват в ръководството на постоянни комисии. Досега те не можеха да заемат такива позиции. При определяне състава на постоянните комисии се запазва съотношението между числеността на парламентарните групи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във