Банкеръ Weekly

Общество и политика

УПРАВЛЕНСКИЯТ ПАСИАНС В МОБ СВЕТИ НИКОЛА СЕ ПОДРЕЖДА

Миналия петък Софийският градски съд вписа в регистрите си решенията на общото събрание на МОБ Свети Никола, проведено на 8 април тази година. Новият устав на банката е вече факт, както и промените в надзорните и контролните й органи.


Както вече писа в. БАНКЕРЪ, за членове на НС бяха избрани Митко Събев, изпълнителен директор на Юкос Петролеум - България, като физическо лице, и Росойл и Юкос като юридически лица. Освен Митко Събев в него вероятно ще заседава и адвокатът Стоян Кръстев като представител на Росойл. Засега представител на Юкос в надзорния съвет на банката е Емил Ангелов, но окончателният избор ще стане тази седмица.


В БНБ са подадени документите за лиценз на седем кандидати за членове на управителния съвет на МОБ Свети Никола. Между тях са Петя Славова, изпълнителен директор на Феста, Генади Табаков, директор на варненския клон на банката, Лъчезар Иванов, началник на отдел Ликвидност в МОБ, и сегашните квестори Димитър Димитров и Димитър Проданов. Останалите две имена засега се пазят в тайна. Управителният съвет на МОБ обаче ще бъде от пет члена. Всъщност в края на миналата година, когато бяха лицензирани банковите мениджъри, Емил Ангелов отпадна от кандидатурите, тъй като не му достигнаха шест месеца стаж, за да запази мястото си на изпълнителен директор на МОБ Свети Никола. Възможно е сега Ангелов отново да кандидатства пред БНБ за мениджърски лиценз, тъй като е по-близо до изискването за три години управленски стаж в банка. Може би оттам идва колебанието дали той да представлява Юкос в надзорния съвет, или да се включи в управителния съвет на МОБ Свети Никола.


В края на миналата седмица в Банков надзор бе представен и одиторският доклад, изготвен от Делойт и Туш. Квесторите на банката Димитър Димитров и Димитър Проданов обясниха, че данни за финансовото състояние на кредитната институция ще бъдат представени на акционерите на следващото общо събрание. Имайки предвид процедурата по регистрацията на надзорния съвет и избора на членовете на управителния съвет, то едва ли ще се състои преди юни тази година. Според одиторите загубата на МОБ Св. Никола за миналата година е около 2 млрд. лв., което е значително по-малко от обявената на извънредното акционерно събрание цифра от 6 млрд. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във