Банкеръ Daily

Общество и политика

Управлението изгуби доверието на гражданите и трябва да се прелегитимира

„Това, което се случи и се видя – в Президентството, на брега на „Росенец“, полицейското насилие над протестиращи момчета, възможността медии да опозорят всекиго. Призракът на комунизма отново се е надвесил над България. И реакцията е спонтанна, на диалогическо ниво.“ Така коментира случващото се през последните дни у нас културологът проф. Ивайло Дичев пред Радио София.

„Очевидно това е протест на ново поколение, което не е израснало със страха от онова време. Говори се за някакъв сценарий... Това не е обмислено събитие, няма замисъл. Това е врзив на недоволство и паническа реакция на властта, която се опитва да минимизира щетите“, допълни той.

По думите на проф. Дичев по цял свят се забелязва радикализиране на гражданите. И може би причините трябва да се търсят в социалното неравенството. Или новите медии, които позволяват мигновената циркулация на информация.

„Всички говорят за правителството Пеевски-Борисов, с дясна ръка - главният прокурор. Имам чувството, че господин премиерът е уплашен и объркан. Колкото повече се изчаква, толкова повече ще пада рейтингът на ГЕРБ. В негов интерес е бързо да се дистанцира от действията на главния прокурор”, посочи още културологът.

По думите му това е демокрацията. Той обясни, че периодически тя произвежда кризи, които да легитимират новата власт. „Управлението изгуби доверието на гражданите и трябва да се прелегитимира“, категоричен е проф. Дичев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във