Банкеръ Daily

Общество и политика

Управителите на болници ще могат и да лекуват пациентите си

Управителите на лечебни заведения освен да управляват ще могат и да лекуват пациентите си. Това реши окончателно Народното събрание с промените в Закона за лечебните заведения.

С поправките в закона се прави изключението за управители в публични предприятия, които изпълняват дейност като лекари или зъболекари, съгласно закона за лечебните заведения. С измененията на практика се премахва дилемата дали досегашните директори и управители да останат на постовете, които заемат в момента, или да лекуват пациентите си, подчерта вносителят на поправките, председателят на парламентарна здравна комисия доктор Даниела Дариткова от ГЕРБ. 

„Това при дефицит на специалисти гарантира достъпа на българските граждани до качествена медицинска помощ“, посочи тя.

С промените се премахва и възможността министърът на здравеопазването да удължава договорите на управители на лечебни заведения. Въпреки подкрепата от БСП и ДПС изразиха критики за създалата се абсурдна ситуация с функционирането на лечебните заведения заради изискванията към страната ни в процедурата за влизане в чакалнята на еврозоната, което на практика е поставило медиците пред дилемата.

„Истината е, че предложената промяна е правилната, защото поправя старо предложение, с което забраняваме на директорите на лечебните заведения и то общинските лечебни заведения да работят като лекари. Остава въпросът обаче - законодателният хаос в системата“, заяви д-р Нигяр Джафер от ДПС.

Озадачаващо е според опозицията финансовото министерство да продължава да е против измененията, още повече на фона на липсата на медицински кадри, особено в малките населени места.

От ГЕРБ обаче подчертаха, че внесените от тях промени задоволяват очакванията на икономическото ведомство, на Националното сдружение на общините, на синдикатите, на Българския зъболекарски съюз и на асоциацията на зъботехниците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във