Банкеръ Daily

Общество и политика

Управителят на ВиК – Перник ще бъде освободен заради водната криза

Управителят на ВиК Перник Иван Витанов ще бъде освободен. Това съобщи на брифинг в Перник заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, а кой ще оглави водното дружество ще стане ясно до ден.

Нанков посети Перник след проведения днес протест по повод водната криза. Той гарантира, че въведеният режим и допълнителните мерки ще осигурят водоснабдяването на перничани до април.

На този етап все още не се изключва вариантът за свързването на язовир "Долна Диканя" с язовир "Студена". Това може да се случи до 2 месеца, ако се докаже, че водата в "Долна Диканя" е годна за пиене. Заместник-министърът обясни още, че е постигната и договореност вода от Владайския канал да се влее в язовир "Студена".

"Установявам пропуски в дейността на ВиК дружеството и то основно в това, че не могат да овладеят една криза, от която е засегната голяма част от област Перник, община Перник в голямата си част. Липсата на информация в обществото доведе до много слухове и спекулации", каза Нанков.

По-рано днес перничани излязоха на протест заради кризата с водата и драстичния спад на язовир "Студена". От началото на седмица в Перник и още 10 населени места беше въведен воден режим.

Протестът започна в 9 часа пред сградата на ВиК-Перник, предаде БНР. Организаторите са подготвили писмо, което ще връчат на кмета Станислав Владимиров. Те настояват за оставка на ръководството на ВиК-дружеството и търсене на отговорност заради водната криза на бившия кмет Вяра Церовска и областния управител Ирена Соколова. Започна и събирането на подписка. Протестиращите носят лозунги с надписи “Къде ни е водата“ и “Оставка“. Някои от тях са си пуснали неплатен отпуск, за да присъстват на протеста.

"Днеска ще внеса "отворено писмо" с искането на гражданите за търсене отговорност от всички по веригата, като започнем от МОСВ, МРРБ, областен управител, ВиК-дружество. Ние желаем да бъдем чути от всички институции и да бъдем фактор, когато се касае за нашия живот", заяви един от организаторите на протеста Надежда Димова.

След като управителят на ВиК Иван Витанов не слезе при протестиращите, те се опитаха да влязат при него, но не бяха допуснати от полицията. Излъчени бяха техни представители, които се срещнаха с управителя.

Кметът Станислав Владимиров сезира държавното обвинение още в понеделник. "Надявам се прокуратурата да влезе във ВиК в спешен порядък и да направи преглед на всички действия", коментира той. По думите му, първите стъпки, които ВиК операторът трябваше да предприеме по въвеждането на режима, не са добри, защото разходът на вода от язовир „Студена“ не е намален. „Ако продължаваме така, ще имаме вода още два месеца", каза кметът.

Първата проба от язовир "Долна Диканя", за който имаше вариант да се свърже с язовир “Студена“, е положителна за салмонела. Това стана ясно от днешната среща на представители на протестиращите с управителя на ВИК-Перник.

В друга лаборатория ще бъде изследвана втора проба от водата. И ако и тя се окаже положителна, водата от "Долна Диканя" няма да може да се използва за питейни нужни. Управителят на ВиК заяви, че ще продължава да се търсят други решения. "Няма за какво да подавам оставка, защото съм направил всичко, както трябва да бъде направено", заяви той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във