Банкеръ Daily

Общество и политика

УНСС върна на работа уволнения доцент

Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров възстанови на работа доц. Мартин Осиковски, когото уволни дисциплинарно преди седмица.

Считано от днес, 28 април, доц. Осиковски е на работа в университета, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на висшето учебно заведение.

В него се отбелязва, че след серия от срещи и консултации на ректорското ръководство с представители на различни академични звена в Университета за национално и световно стопанство, както и с ръководството на катедра „Медии и обществени комуникации", е взето решение за отмяна на наложеното дисциплинарно наказание.

Проф. Димитров изтъква, че внимателно е следил и анализирал обществения дебат и се надява разрешаването на тази ситуация да допринесе за консолидиране на академичната общност – както в УНСС, така и в останалите български университети. "Възвръщането на взаимното доверие е първата и най-важна стъпка към възстановяване на конструктивния диалог, градивна работна атмосфера и зачитане на академичните ценности", подчертава той.

Припомянме, че доц. Мартин Осиковски протестира срещу предизборна изява на премиера Бойко Борисов в УНСС на 2 април. Той подаде оставка от ръководните длъжности, които заемаше, но остана преподавател. Миналата седмица обаче ректорът реши да го уволни дисциплинарно с мотива, че уронвал престижа на университета. 

Постовете, от които Осиковски се бе отказал, бяха: главен секретар по уеб комуникации, член на редколегията на "Научни трудове" и "Годишник на УНСС" и член на атестационната комисия на факултет "Икономика на инфраструктурата". А негодуванието му бе свързано конкретно с факта, че домакинствайки на Борисов, за да разгледа т.нар. "нов корпус", университетът се е поставил в услуга на предизборна агитация - "обидно по отношение на автономията, на толкова много хора, които работят или учат тук". В УНСС Борисов бе довел още Кирил Ананиев и Николай Нанков.

Случващото се надигна огромно обществено възмущение от действията на ръководството на вуза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във