Банкеръ Weekly

Общество и политика

УНИКРЕДИТО СПЕЧЕЛИ БУЛБАНК, НО ЗАГУБИ ЧАВДАР КЪНЧЕВ

БУЛБАНК едва ли в близките години ще повтори феноменалните резултати, с които се очаква да приключи 2000 година. Възвръщаемостта на собствения й капитал към края на август е 52.6%, а доходността на една акция в края на 2000 г. ще бъде цели 120 процента.


Досега БУЛБАНК е неизменен лидер в класацията на в. БАНКЕРЪ за най-добра банка в България. А според юлската класация на английския ни съименник The Banker тя се нарежда на 22-ро място по възвръщаемост на активите сред най-големите банки в света.


Главният изпълнителен директор на БУЛБАНК Чавдар Кънчев се оттегли от нея, оставяйки на УниКредито Италиано и Алианц богато наследство. В момента банката разполага с над 801 млн. щ. долара по срочни депозити в чуждестранни банки. Освен това тя притежава американски, германски, шведски и украински облигации, евробонове на Европейската инвестиционна банка, на германската провинция Хесен, на град Москва, на Софийската община, на Дойче банк, на Дойче Телеком и акции на Ситибанк-Аржентина. Общата номинална стойност на всички тези ценни книги е над 120.8 млн. щ. долара. Освен това БУЛБАНК контролира 26.7% от всички активи във финансовокредитния сектор у нас и 27% от всички привлечени средства от граждани и фирми в България. Тя е на първо място по балансово число, по печалба и по размер на капитала. УниКредито и Алианц получиха това богатство от вицепремиера и изпълнителен директор на БКК Петър Жотев срещу 360 млн. евро (316.9 млн. щ. долара към 2 октомври 2000 г.).


Огромните пари раждат и огромни интереси - затова приватизацията на БУЛБАНК бе съпътствана с шумни скандали от момента, в който Банковата консолидационна компания обяви за предпочитан купувач италиано-германския консорциум, до влизането на УниКредито и Алианц в българската банка.


Най-мащабното събитие около БУЛБАНК - смяната на собствеността, приключи. Но въпросите: трябваше ли да се продава най-печелившата българска банка и добра ли беше цената за нея, скоро няма да отшумят. Макар че занапред дискусията ще продължи най-вече между професионалистите и чат-пат между политиците, за да си начеше някой от тях крастата.


Това бе историческо събрание - каза на 3 октомври Чавдар Кънчев. То отдели БУЛБАНК от пъпната връв на държавата и създаде по-добри перспективи за банката. Така обобщи събитието Кънчев, изправил на крака със своя екип бившата Българска външнотърговска банка, която бе стигнала до технически фалит след обявяването на мораториум по външния дълг. Пред акционерите той се опита да каже няколко прощални думи, но така и не успя да ги произнесе от вълнение.


Погледнато отстрани, общото събрание на вече бившата държавна банка премина на 3 октомври 2000 г. суховато и експедитивно - за около 50 минути. Новите собственици на БУЛБАНК - УниКредито и Алианц, промениха устава й и въведоха двустепенна система на управление. В надзорния съвет на вече частната кредитна институция влязоха Роберто Никастро, който в УниКредито отговаря за чуждестранните банки и за растежа на цялата групировка, Фаусто де ла Марин, Димитър Желев - главен изпълнителен директор на Алианц България, Секондино Натале и Александро Дечо. Роберто Никастро стана председател на надзорния съвет на БУЛБАНК, а за негов заместник бе избран Фаусто де ла Марин.


Надзорниците на най-влиятелната банка у нас ще назначават членовете на управителния съвет, ще вземат решения по промените в политиката на БУЛБАНК, ще приемат бюджета и бизнесплана й. Освен това те ще одобряват плановете за развитието на клоновата й мрежа, както и покупката и продажбата на дялови участия. Накратко казано, управителният съвет на банката ще е много зависим от надзорния.


Освен това, според направените на 3 октомври изменения в устава на БУЛБАНК, се създава и ново звено Корпоративен секретар, което ще се занимава с изготвянето на различни протоколи и вътрешнонормативни документи. Тази функция новите собственици възложиха на адвокатската кантора Борислав Боянов и Ко.


Първото си заседание новоизбраният надзорен съвет на БУЛБАНК проведе веднага след приключването на общото събрание. Близо двучасовото очакване на решенията му постепенно вдигаше градуса на напрежението - новите собственици избираха управителен съвет. Но най-щекотливият въпрос, чийто отговор очакваха всички журналисти във фоайето, бе: ще остане ли Чавдар Кънчев в банката? На пресконференцията в 14.00 ч. (закъсняла с около половин час заради заседанието на надзорниците) стана ясно, че Кънчев окончателно е отклонил предложението на италианците да оглави управителния съвет на приватизираната БУЛБАНК.


Чавдар Кънчев бе един от малцината български банкови мениджъри, чието име произнасят с уважение и в чужбина, емблематична личност, която олицетворяваше модерното банкиране у нас. Въздържан и дори малко загадъчен, той имаше огромен авторитет както сред управляващите, така и пред колегите си. Звездата му, според препатилите в бранша, е залязла през 1999 г. - когато след срещата на премиера Иван Костов с шефовете на Дойче Банк в Германия се очакваше, че тя ще бъде един от кандидатите за БУЛБАНК. Но това не стана.


Само един път през цялото си управление на най-голямата българска банка от февруари 1991 г. до днес Кънчев си позволи да даде извънредна пресконференция. И това се случи на 28 юни 2000 година. След нея на всички бе ясно, че правителството и по-специално вицепремиерът Петър Жотев (само от около половин година в голямата политика) са сгрешили в сметките си при продажбата на БУЛБАНК. Но и до днес те не признаха това.


На споменатата пресконференция Кънчев за пръв път намекна, че след приватизацията на БУЛБАНК няма да остане в управлението й. След като толкова години развявах националното знаме, не съм убеден, че в бъдеще съм готов да развявам чужди знамена, заяви той в отговор на въпрос на в.БАНКЕРЪ. Повечето от непредубедените наблюдатели на сделката за БУЛБАНК се надяваха, че до общото й събрание Кънчев все пак ще размисли.


На пресконференцията, дадена на 3 октомври, новите мажоритарни собственици заявиха, че УниКредито много е помолила г-н Кънчев да оглави управителния съвет на банката. Но през последния уикенд той им е съобщил, че ще се оттегли от банката. Преди това на традиционната среща на ръководството на БУЛБАНК с шефовете на клонове и главните им счетоводители в Созопол Кънчев е информирал колегите си за своето намерение и се е сбогувал с тях без излишни драми.


След разговорите, които имахме през последния уикенд с Кънчев - информира журналистите председателят на новия надзорен съвет на банката Роберто Никастро, - ние можем да кажем, че сме принудени да уважим неговото решение. БУЛБАНК е много силна банка и огромната заслуга за това е на г-н Кънчев. Ще ни бъде много трудно да го заместим.


Самият Кънчев мотивира напускането си с лични причини. На въпрос на медиите той отговори, че няма намерение да работи в други финансови институции в България, нито да прави политическа кариера.


В управителния съвет на БУЛБАНК от стария борд останаха Димитър Атанасов, Кирил Калинов и Кирил Стефанов. В него бе избран и младока Станислав Георгиев, отговарящ за стратегията и планирането в БУЛБАНК, който е координирал работата при подготовката за приватизацията й.


За заместник-председател на управителния съвет бе избран Луиджи Лавальо, който за около два месеца ще изпълнява и длъжността председател, докато се намери такъв. Лавальо и Димитър Атанасов ще бъдат и изпълнителни директори на БУЛБАНК.


Италианците смятат, че потенциалът на БУЛБАНК е огромен и банката трябва да се превърне в двигател за растежа на българската икономика. Роберто Никастро заяви, че УниКредито планира БУЛБАНК да обърне специално внимание на малките и средните предприятия, които могат да бъдат източник на добри доходи. Новите собственици на БУЛБАНК виждат в нея инструмент за привличане на чуждестранни инвестиции в страната.


На 3 октомври представителите на УниКредито признаха, че в момента преговарят с Международната финансова корпорация (поделение на Световната банка) и с италианската държавна агенция за насърчаване на инвестициите Симест, които са проявили интерес към закупуването на акции от БУЛБАНК. Според Никастро тези две институции могат да закупят между 3 и 5% от капитала на банката. До края на годината обаче новите собственици ще се съсредоточат върху осъществяването на своите планове за БУЛБАНК. Вестник БАНКЕРЪ научи, че се предвижда голямо преструктуриране на операциите й. Повечето ликвидни активи на банката (депозити в чужбина и ценни книжа) се очаква да бъдат предоставени за управление от специализираната финансова институция, която е част от групата УниКредито.


Голямата изненада за работещите в БУЛБАНК е, че италианците ще направят пълна оценка за ефективността на всички нейни структурни звена, както и персонално за работещите в тях хора. Вероятно този анализ ще бъде извършен от световноизвестната фирма за стратегическо планиране МакКензи. На базата на нейните заключения новите собственици ще преструктурират управленските структури в БУЛБАНК. За вътрешен и международен одитор на банката бе избран одиторът ПрайсУотърхаусКупърс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във