Банкеръ Weekly

Общество и политика

УНИКРЕДИТО ЧАКА БЛАГОСЛОВИЯТА НА БНБ

Вицепремиерът Петър Жотев явно няма да успее да изпита удоволствието (макар и за кратко) да надзирава мениджърските умения на главния изпълнителен директор на БУЛБАНК Чавдар Кънчев.


Още когато стана ясно, че общото събрание на БУЛБАНК, на което ще бъде въведена двустепенна структура на управление и ще бъде избран надзорен съвет, ще се проведе едва на 3 октомври 2000 г., се появиха подозрения, че мечтата на Жотев да обязди ръководството на банката няма да се сбъдне. Причината е, че купувачите на банката - УниКредито Италиано и Алианц, декларираха още през юли намеренията си до края на септември да платят 345 млн. евро - остатъка от обещаните за нея 360 млн. евро. А по правило веднага след плащането Банковата консолидационна компания трябва да прехвърли акциите си в продаваната банка на новия й собственик.


От правителството и БКК са убедени, че УниКредито ще спази обявените срокове за приключване на сделката, тъй като, както изисква Законът за банките, тя вече е поискала разрешение от БНБ да притежава 93% от БУЛБАНК (5% от нея ще придобие немският застраховател Алианц, но за тях той не се налага да иска благословията на Централната банка). Италианците са изпратили в управление Банков надзор всички по-важни документи, от които зависи да получат разрешението. В момента се легализира и документът, с който Италианската централна банка дава право на УниКредито да инвестира споменатата сума за покупката на БУЛБАНК. Представителите на банковия надзор от Апенините вече са провели предварителни разговори с БНБ и са се уверили, че ще могат чрез нея да упражняват консолидиран надзор над българската придобивка на УниКредито.


На 10 юли 2000 г. при подписването на договора за продажбата на 98% от БУЛБАНК на УниКредито и Алианц вицепремиерът и изпълнителен директор на БКК Петър Жотев заяви, че до приключването на сделката в банката ще бъде въведена двустепенна система на управление - с надзорен и управителен съвет. Целта на този ход, според вицепремиера, е да се въведе по-добър контрол над мениджърите на БУЛБАНК, за да е сигурна БКК, че ръководството й няма да сключва странни договори и да взема решения за високи премии.


Явно в УниКредито са преценили, че не е необходимо да определят кадровата си политика по отношение на БУЛБАНК с посредничеството на БКК. Може би за това на 28 юли по покана на италианските банкови босове Чавдар Кънчев и заместниците му Венцислав Антонов и Кирил Калинов заедно с няколко началници на управления в банката са посетили Милано. Там те са се срещнали с шефовете на УниКредито. На която, разбира се, се е очертала насоката на развитие на БУЛБАНК, докато чуждестранните й собственици стъпят на наш терен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във