Банкеръ Daily

Общество и политика

Унгария подкрепя изграждането на газовия хъб “Балкан” и „Балкански поток“

Изложба на открито в Будапеща, представя буквите от българската азбука, които са изработени под формата на пейки.

Една от основните теми в разгорите на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и унгарския й колега - министъра на външните работи и търговията Петер Сиярто, бе енергийната сигурност на Централна и Източна Европа.

Екатерина Захариева е на официално посещение в Будапеща по повод Деня на българо-унгарското приятелство и 100 години от установяването на дипломатически отношения между двете държави.

“Енергийните проекти на българското правителство целят диверсификация на източниците и маршрутите. „Балкански поток“ е български проект, който се изпълнява по европейските правила. Заедно с интерконектора с Гърция те ще дадат възможност на българските домакинства и на тези от целия регион, включително унгарските, да се снабдяват с газ от целия свят”, отбеляза външният ни министър.

За Унгария е изключително важно изграждането на газовия хъб “Балкан” и „Балкански поток“, включително интерконектора с Гърция и терминала за втечнен газ в Александруполис, заяви министър Сиярто: “Искаме диверсификация, а България ще ни осигури това през своя територия.“

Всички енергийни проекти у нас се изграждат стриктно по европейските правила и нямат никакво забавяне, е подчертал българският първи дипломат.

Екатерина Захариева е отбелязала колко е било важно осигуряването на “зелен коридор” за българските граждани и за бизнеса в началото на първата вълна от коронавируса, когато европейските сухопътни граници бяха внезапно затворени. Двамата министри са се съгласили, че "трябва да работим заедно, за да избегнем второ затваряне, тъй като икономиките ни няма да издържат."

България винаги е разглеждала Унгария като свой дългогодишен приятел не само заради географската ни близост, но и заради споделените ценности и мироглед, които изповядваме, като партньори в европейското семейство и НАТО. 

Днес българското малцинство е едно от официално признатите в Унгария. “Българската общност в Унгария има огромен принос към нашето общество, представена е и в парламента. Радвам се, че днес отбелязваме Деня на българо-унгарското правителство. Правителството подпомага редовно вашата общност, включително финансово”, е казал министър Сиярто. 

Отбелязани са били и икономическите връзки. "Банка ДСК", част от унгарската "ОТП груп", е една от най-големите банки в страната. Унгарската нискотарифна компания разширява базата си в София и увеличава обслужваните дестинации от България въпреки кризата с коронавируса. Унгария отпуска и 140 млн. евро кредитна линия за съвместни бизнес проекти.

Двамата министри са подписали и Меморандум за разбирателство в областта на международното сътрудничество за развитие между МВнР на България и Министерството на външните работи и търговията на Унгария.

Екатерина Захариева е наградила със Златен почетен знак на МВнР изтъкнати българи, живеещи в Унгария и допринесли за развитието на отношенията ни. Това са Димитър Танев, председател на Българското дружество в Унгария, Симеон Варга, член на унгарския Парламент и застъпник на българското малцинство, Ганчо Мусев, председател на българското републиканско самоуправление в Унгария, Светла Кьосева, дългогодишен директор на училището за български език в Будапеща, и Михаил Кочич, ръководител и преподавател на катедра славянистика в университета в Сегед.

Българският външен министри откри и изложба на открито, представяща буквите от българската азбука, които са изработени под формата на пейки. Изложбата вече гостува в Париж, Рабат и Берлин. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във