Банкеръ Weekly

Общество и политика

УМОРЕНИТЕ ПОЛИТИЦИ ГИ КРИТИКУВАТ, НАЛИ?

На грешка - прошка, на гаф - поправка! Според народната мъдрост за всяка грешка има и прошка. Но освен нея съществува и теория за необходимата грешка. Тя се правела, за да се привлече вниманието на слушателя, за да се подсили доверието и дори симпатията към говорещия. Какъв благодат за политиците! Но в политиката със сигурност няма стратегия и тактика, разчитащи на водевилни изпълнения. У нас обаче всеки политик върви с гафа си, а след него е канонадата от поправки и уточнения. И колкото по-бързо те следват сгафилия, толкова по-малко накърняват авторитета му.


Държавният глава сгреши със спонсорските пари, дадени му за парно и Гербова зала на президенството. После повтори гафа си, извинявайки се с непознаване на конюнктурата - кой стопански субект е печеливш и кой губещ. Сякаш си няма икономически и други съветници горкият ни президент.


Но Петър Стоянов има пъргава реакция и добре познава тактиката - нападението е най-добрата защита. Едва дочака да бъде помолен за коментар на промяната в Наказателния кодекс, получила популярност като поправката Красимир Стойчев, и сам доразви въпроса как ще постъпи с нея - като върне законопроекта. Правната парламентарна комисия обаче без бавене извади поправката от нарочения член в НК - няма поправка, няма връщане. Да се готви медийната комисия в парламента - президентът има резерви и към така скроения медиен закон. Първото президентско вето за този мандат би било малък реванш на Стоянов срещу Костов. Направо дребен, в сравнение с щетите, които понесоха на Дондуков 1 от несръчното си държане покрай злополучния избор на спонсори.


Дребен, но пореден - би въздъхнал с облекчение президентът Стоянов, както стори при отказа на Раковска 134 да настоява за назначаването на кметове. Е, Стоянов със сигурност е забравил, че и него, преди да го изберат за президент, го назначиха за такъв от Раковска 134. Разбира се, със спомоществователството на Костов.


Та по въпроса за гафовете. Следващият дойде от преекспонирането на ремонтите в Закона за съдебната власт. След като развеселиха публиката с намерението да клонират длъжността главен прокурор в три екземпляра, доминиращите в правната парламентарна комисия се поправиха. Биха отбой по изискването за петгодишен стаж на следователите, премислиха и хрумването си да ашладисат американското ФБР на родна почва и поне прередактираха наименованието му. Междувременно народът и нов почин измисли: На всеки гражданин - главен прокурор!


Застъпничеството на цивилни съдии, прокурори и следователи, че военните им колеги заслужават добавка за пагон, отказа колектива на ОДС да прокара принципа за еднаквото възнаграждение. Да не постъпваме със следствието, както с ТКЗС-тата - увисна възклицанието на Янаки Стоилов, който видимо не се чувстваше уютно да асистира на шефа на правната парламентарна комисия Лучников при гласенето на поправките в Закона за съдебната власт. В четвъртък те ще бъдат предложени за второ гласуване, но в неузнаваем вид - много далеч от този, в който напуснаха първото четене в пленарната зала.


Анекдотична стана у нас лекотата, с която вицепремиерът Божков приватизира, както и семплите му майтапи по всеки несимпатичен му въпрос. Прегърнал ролята на душата на компанията, Божков повече прилича на ВЕФ-а на бригадата.


На изпит обикновено грешат част от явяващите се, но от началото на лятото у нас гафеха определящите изпитните задания. Ведомството на Методиев обърка изпитите и по литература, и по математика на седмокласниците. Какво толкова, объркала се нечия детска душа? Не се чу обаче да има уволнен чиновник. Е, това наистина се случва само в белите държави, да не говорим за Япония... А българите ще има още доста да се ядосват, докато побелеят от гняв. Години по-късно ще се сетят, че след като министър не отстранява сгафили чиновници, редно е той да си отиде.


Разсеяни и незнаещи служители от съседно министерство пък пъхнаха в правителствените папки за гласуване конфузния списък на заслужаващите спецпенсия интелектуалци, от които двама се оказаха покойници, а петима направо отказаха да получат закъснялото материално признание.


Насмешка извикват и балоните, надувани след всеки международен форум и чужбинска визита - Шенген до месец ще падне пред нас, НАТО и ЕС смаяни от нашия напредък и засрамени от своя консерватизъм... Дотегливи стават този сорт добри послания, принасяни редовно от Асен Агов.


И обиден, и досаден е школският респект пред Ан Макгърк. Която прочее също имаше своя гаф - при една от миналогодишните си визити слезе на столичното летище по гуменки. Но не е било от лош вкус - по-вероятно да е било от боязън за обувките й, след като по-преди й откраднаха чантата, на пъпа на София.


Когато госпожа Макгърк кацне на софийска земя със скъп тоалет и ценни семейни накити, това ще е сериозен нишан за високото доверие на МВФ към страната ни. А дотогава - c'est la viе, Костов!

Facebook logo
Бъдете с нас и във