Банкеръ Daily

Общество и политика

„Умирай трудно“ по български

След като поиска и получи оставките на трима от любимите си министри, Борисов не посегна към своята

Очевидно Бойко Борисов трудно ще пусне властта. За да се задържи в нея той е готов да пожертва дори най-близките си министри, които до неотдавна возеше в джипката по пътните строежи. Междувременно високопоставен депутат от ГЕРБ – председателката на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова, напусна Народното събрание без особени обяснения. Неотдавна тя е била забелязана на публична сбирка на Цветан Цветанов.

Коалицията е стабилна и ще продължи да управлява държавата в този състав (ГЕРБ и „Обединени патриоти“) до завършването на мандата – пролетта на следващата година. Това заявиха премиерът Борисов и лидерът на НФСБ Валери Симеонов след проведения на 16 юли сутринта коалиционен съвет. Като приоритет на управляващите в момента Симеонов открои преодоляването на внесения от БСП вота на недоверие заради корупцията, който ще бъде обсъден на извънредно пленарно заседание на 20 юли. "С въпроса за евентуални промени в състава на кабинета ще се занимаваме след това", отсече патриотът.

В типичния си стил министър-председателят пък

навика градската десница и БСП,

обвини президента в зависимост от ДПС и Делян Пеевски, след което отново наплаши хората, че идват тежки месеци на икономическа и медицинска криза и ако някой друг освен него управлява България, тя ще катастрофира.

"В чии ръце ще гръмне кризата? Ще пострада народът, ще пострадат огромни маси, казвам го с цялата си любов към държавата. Да не би да е удоволствие да си премиер? Да не би това да е някаква приятна работа?", ожали се той. И самодоволно попита: "Кой от тези на площада е по-опитен от нас?"

"Служебно правителство е абсурд! Тогава ще се подмени протестът с нашия протест! Защото на този президент, незрял, или как го нарекоха - "фигурант", на който Шиши му реди кабинета... Но нямаше протест. Христо Иванов не излезе да каже кой е Шиши и как нареди на Радев служебното правителство, а излезе и сочи моите министри, които са постигнали безкрайно добри резултати", възмути се Борисов.

Малко по-късно проф. Огнян Герджиков, който беше служебен премиер на този кабинет иронично поздрави Шиши и каза, че "очевидно подборът е бил много добър“, тъй като Бойко Борисов след това е ползвал хора от служебното правителство, като изброи няколко имена на министри.

По отношение на хората, чиито оставки поиска в сряда (15 юли) вечерта след среща с областните координатори на ГЕРБ – финансовия министър Владислав Горанов, вътрешния Младен Маринов и икономическия Емил Караниколов, Борисов каза само хубави думи, изтъкна заслугите им, но се разделял с тях, защото

били набедени, че са свързани с Пеевски и ДПС.

С други думи, понеже задкулисната връзка на правителството му с партията на Доган стана много видима, той е готов и на невъзможни пируети, за да минимизира щетите. Искането на оставките им, които те веднага подадоха, лидерът на ГЕРБ оправда с настояването на областните координатори на партията. Те поискали освобождаването на тримата с мотива – опровергаване на внушенията, че ГЕРБ е в пряка зависимост от ДПС.

"България е правова държава и се движиме по правила! Депозирани са при мене оставките на трима министри. Сега и те бяха горе и ги изслушахме много внимателно. Действително имат голяма подкрепа и всеки един от тях е свършил значими за държавата неща.... И всичко това, с много добре подбрана тактика в обществото, се привързват към Делян Пеевски и ДПС. С, разбира се, много любезното съдействие на хора от т.нар. градска десница, които от вчерашните SMS-и и разговори, които прочетохме, се управляват през Фейсбук", каза Борисов след коалиционния съвет.

Премиерът на скри яда си към лидера на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България". "Христо Иванов с кой ще управлява? Да каже! Или само върши черната работа на БСП и ДПС, за да могат да съборят ГЕРБ и "Обединени патриоти", за да дойдат БСП и ДПС", обвини го Борисов.

Междувременно от Движението за права и свободи отрекоха всякакво участие - официално или неофициално, в правителството и управлението, и заявиха, че

ще подкрепят вота на недоверие.

"Това е наша принципна и постоянна позиция от първия ден на сформирането на този кабинет. И през всичките вотове, независимо дали сме били канени на консултации, разговори или да участваме в мотивите, ние сме гласували против кабинета", каза Хамид Хамид, зам.-председател на парламентарната група на ДПС.

Ден преди Борисов и притихналия тези дни Симеонов да обявят, че правителството няма да подава оставка, а ще му бъде направен генерален ремонт, като вероятно ще се върви към експертен кабинет, който да довърши мандата, в Министерския съвет с министри и активисти на ГЕРБ са били обсъдени три варианта за излизане от ситуацията.

Първият - подаване на оставка на правителството, назначаване на служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори. Повечето от присъстващите го оценили като рисков за големите енергийни проекти на страната. 

Втория е назначаване на преходно експертно правителство за довършване на мандата с нови министри и нов премиер, след вота на недоверие през следващата седмица. Първоначалният замисъл е бил депутатите от мнозинството да гласуват "въздържал се", след което президентът да връчи мандат първо на най-голямата парламентарна сила - ГЕРБ. Но впоследствие управляващата коалиция явно е решила да не поема този риск, а да спаси сегашния кабинет като основно го ремонтира.

Третият вариант е предполагал смяна на всички министри, излизане на премиера Борисов в отпуск до края на мандата и изпълняване на длъжността премиер от вицепремиера.

"От партийна гледна точка имаме интерес от бързи избори, веднага. Много нови проекти не са структурирани, а ние като партия сме винаги готови за избори", обясни вицепремиерът Томислав Дончев, но призна, че и трите варианта са лоши за ГЕРБ. "Дори при предсрочни избори, това ще дръпне датата с два месеца, но трябва да се прояви максимална чувствителност към това, което се казва от площада", отбеляза той. Според него причината хората да излязат навън е загубеното усещане за справедливост. Дончев смята, че има  опит тази ситуация, тази криза, да бъде овладяна и използвана с политически и други цели, което не означавало, че няма спонтанна гражданска енергия.

Очевидно сега ще се върви към нещо средно

между втория и третия вариант.

Но интересното е, че и в трите Бойко Борисов липсва, т.е. трябвало е да се оттегли под някаква форма. Той обаче, поне на този етап, няма никакво намерение да остави на някой друг да ръководи кабинета.

И докато в управляващата партия ГЕРБ умуваха как да задържат властта, президентът Румен Радев направи на 15 юли второ обръщение към нацията в рамките на пет дни. Той посочи, че рестартирането на политическия процес и модернизацията на страната ни минава през честни избори.

На същия 15 юли, както беше обещала Корнелия Нинова, парламентарната група на "БСП за България" внесе пети вот на недоверие към кабинета "Борисов 3", като за втори път темата е  "корупция". "Представяме механизмите, мрежите, пипалата, чрез които правителството създаде условията мафията да управлява България", обяви Нинова и обясни, че това е разликата между сегашния вот на недоверие и първия, който са внесли по темата "корупция".

"Първо в законите, които се приемат от мнозинството, се залагат корупционни интереси на олигарси. Второ, институциите се използват за реализацията на тези интереси. Трето, назначават се хора, които да защитават и провеждат тези интереси. Четвъртият елемент на тази мрежа е абсолютната безнаказаност на виновните за престъпления и на извършителите на нарушения. С този вот не просто искаме една партия да си отиде от властта и друга да започне да управлява. Искаме да разградим този модел", обобщи Корнелия Нинова.

Ръководителката на социалистите заяви също, че партията и парламентарната й група

няма да прави общ национален план

за излизане от кризата с правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" - "Няма да правим сговор с олигархичния модел на управление на страната". Така Нинова отговори на призива на Бойко Борисов. Преди началото на правителственото заседание премиерът обяви, че има идеи за консолидиране на държавата, но изчаква с обявяването му заради предстоящия в петък и събота Европейски съвет, на който да защити еврофинансирането на България по плана за възстановяване от коронавирусната пандемия.

"Ако нямаме план за стабилност, включително с опозиционните партии да се договори, какво ще се прави през останалите месеци? Никой не може да се справи сам", каза Борисов.

"Единственият начин за стабилизация е да си подадат оставката", беше категоричният отговор на Нинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във