Банкеръ Daily

Общество и политика

Улица "Съборна" става пешеходна зона от площад "Св. Неделя" до Градската градина

Проект за трансформация на ул."Съборна" между бул."Витоша" и Градската градина представят за обсъждане от Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) към Столичната община.

Предложението в Столичния общински съвет за временна трансформация на улица „Съборна“ в пешеходна зона ще бъде внесено от главния архитект на София Здравко Здравков, заместник-кмета по транспорта и транспортна инфраструктура Кристиан Кръстев, общинския съветник Борис Бонев и кмета на район „Средец“ Трайчо Трайков.

От НАГ обясняват, че така се продължава политиката на Столичната община за увеличаване на пешеходните маршрути в София, след като през 2017 г. бе взето решение за продължаване на пешеходната част на бул. „Витоша“ до бул. „Александър Стамболийски“.

По този начин Градската градина, която е любимо място за разходки и отдих на столичани и гостите на града, ще бъде обвързана с останалите важни пешеходни пространства в София.

Обособяването на пешеходна зона по ул. “Съборна” е една от важните мерки в доклада „София – град за хората“ на датския проф. арх. Ян Геел, който консултира София за подобряването на градската среда. Тази връзка между пл. „Света Неделя“ и Градската градина е определена като ключова в превръщането на София в по-приятен и безопасен град.

Обособяването на пешеходната зона по ул.“Съборна“ ще бъде без намеса в съществуващата инфраструктура.

Предложението предвижда въвеждане на забрана за движение на моторни превозни средства и премахване на режима на паркиране „Синя зона“ по ул. “Съборна” в участъка от пл. “Св. Неделя” до ул. “Цар Калоян” и от ул. “Леге” до ул. “Княз Александър I”, както и промяна на постоянната организация на движение в участъка от ул. “Цар Калоян” до ул. “Леге”, включваща премахване на перпендикулярното паркиране до северния тротоар, обособяване на места за успоредно паркиране покрай южния тротоар, както и еднопосочно движение на моторни превозни средства в една лента в посока от ул. “Леге” към ул. “Цар Калоян”.

Представяне на проекта за трансформация на ул.“Съборна“ между площад „Света Неделя“ и Градската градина можете да разгледате тук.

Предложения и коментари се приемат до 26 май 2020 г. на адрес: [email protected]

Facebook logo
Бъдете с нас и във