Банкеръ Weekly

Общество и политика

Укротяване на "опърничавия"

Депутатите на Марешки са му верни засега.

Тръгна ли парламентарната група на партия "Воля" по пътя на РЗС и "Атака" от 41-ия парламент? Това ще стане ясно в близките месеци, а може би и седмици. Формацията на Яне Янев започна парламентарния мандат през юли 2009 г.  с 10 народни представители и завърши с разбита на пух и прах парламентарна група. Волен Сидеров тогава вкара 21 депутати, но през последната година остана само с десет. И ако не бяха предсрочните парламентарни избори през 2013-а, и групата на "Атака" щеше да бъде разбита. А всичко това се случи, тъй като през първите две години формацията на Сидеров подкрепяше новаците от ГЕРБ, които имаха 116 депутати и управляваха за първи път, но след това се обърна срещу тях, защото не изпълнявали обещаното. А именно: ревизия на дейността на досегашните управляващи; нов изборен закон и закон за референдумите; както и съкращаване на администрацията.

Яне Янев пък воюваше срещу Бойко Борисов още от самото начало. И въпреки че през последната година обърна палачинката, плати цената на заканите, че "ще уволни" Бойко със загубата на парламентарната си група. Е, в личен план получи компенсация, тъй като при второто си управление Борисов го прибра при себе си в Министерския съвет в качеството на съветник по въпросите на корупцията. Но оттогава нито Яневият глас се чу, нито корупцията бе преборена.

В този смисъл 41-ото Народно събрание ще остане в историята най-вече с агресивното купуване на "независими" депутати, за да се подсигури парламентарното мнозинство на ГЕРБ. Бяха атакувани най-уязвимите парламентарни групи с най-хлабава вътрешна връзка и най-слаба партийна дисциплина. Хората в РЗС бяха събрани "от кол и въже", а в "Атака" имаше най-много младежи. Почти всички от хората на Янев прехвърлиха субсидията и гласовете си към ГЕРБ. Това стана и с част от напусналите "Атака". Друга част пък потърсиха други патриотични организации.

Случаят с "Воля" е по-различен. Парламентарната група на Марешки се състои изцяло от негови роднини или служители във фирмите му, както и доверени хора в аптечния бизнес. Те са успешни и заможни и трудно биха могли да бъдат купени. Макар че една популярна сентенция гласи, че "това, което не може да се купи с пари, се купува с много пари". Но има и други начини една парламентарна група да бъде смачкана и подчинена или разбита. Натискът и заплахата също вече са изпробвани в нашия политически живот - в други парламенти и от други главни прокурори. "Забравени" прашасали папки се вадеха от чекмеджетата и при Татарчев, и при Филчев, когато се налага да се спасяват правителства и при изключително важни гласувания. По нашенска традиция прокуратурата, която в нормалните демократични страни е адвокат на държавните и обществените интереси, е превърната в бухалка за разправа с опоненти на властта в момента и превъзпитание на непокорни политици и бизнесмени.

В края на миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров поиска свалянето на имунитета едновременно на трима депутати от 12-членната група на "Воля". На самия лидер на "Воля" и заместник-председател на парламента Веселин Марешки, който впрочем вече е без имунитет, тъй като сам се отказа от него заради по-раншно искане на Цацаров. От депутатската си защита доброволно се лишиха и Кръстина Таскова, и Пламен Христов. Последният е дясна ръка на Марешки във фармацевтиката. До 2010 г. е бил мениджър и съсобственик в "Троянфарма" ООД. Дружеството е част от "Варнафарма холдинг", където той е съдружник със Светлана Александровна Марешка, съпруга на лидера на "Воля". В областта Светлана притежава фирмите "Луковитфарма" и "Алфафарма".

Тридесет и три годишната Таскова пък е една от най-верните на варненския бизнесмен. През 2015 г. тя е в инициативния му комитет, който обяви, че започва да събира подписи за национален референдум с пет въпроса, сред които както икономически - дали да се въведе регулация на пазара на горива, така и политически - дали да падне имунитетът на депутатите. Но тази инициатива не успя. Кръстина е и в инициативния комитет, издигнал Веселин Марешки като независим кандидат за президент на последните избори миналата есен. По неофициална информация майка й е била управител на аптеките на Марешки в Добрич.

Обвиненията срещу тримата звучат сериозно - притискане и заплашване на собствениците на конкурентни аптеки да продадат бизнеса си на Марешки или поне част от него. Ако не - до тях изниквали т. нар. наказателни аптеки, които продавали на дъмпингови цени, докато съсипят нежелания съсед. Освен това Марешки е разследван по още едно дело за рекет и побой на варненски общинар. И за да не си помисли някой, че властта се шегува, КЗК глоби една от фирмите на Марешки "Фармнет" с почти половин милион лева.

Дали тези обвинения ще бъдат доказани, ще стигнат до съда и дали ще има осъдителни присъди по тях е рано да се каже. Или целта на активизирането на прокуратурата е просто да опитоми "опърничавия" бизнесмен и подопечните му депутати. Така че да не гласуват срещу решения и закони, които ГЕРБ иска да прокара, и да не подлагат на риск парламентарното мнозинство. Вярно е, че единствено групата на Марешки подкрепи законопроекта на ГЕРБ за мажоритарен вот в два тура, но беше ясно, че с тези гласове или без тях той няма да мине. Иначе от "Воля" си позволяват волности в гласуванията в комисиите и пленарната зала, а Марешки не подкрепи състава на третия кабинет на Бойко Борисов. Не е изключено да се вземат мерки отрано да се "подпре" кабинетът "Борисов 3" със сигурни гласове от "Воля", за да се предотврати опасността от преждевременното му падане, ако настъпи скърцане в отношенията на ГЕРБ и някои от партньорите в "Обединени патриоти" (общите им гласове са 122). Както се казва, "парен каша духа". А Борисов вече има на ухото си голяма реформаторска обица.

След като станаха известни основанията за искането на имунитета на тримата депутати, Пламен Христов не скри, че цялата работа му мирише на бензин. И това е възможно. Марешки и евтините му бензиностанции определено са трън в петата на несъществуващия (според КЗК) картел на горивата. Пък, както знаем, Бойко Борисов си другарува с най-едрите представители в този бранш. Междувременно Веселин Марешки взе "предпазни мерки", като обяви от телевизионния екран, че се страхува за живота си и не желае да свърши като Мишо Бирата и ген. Ваньо Танов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във