Банкеръ Daily

Общество и политика

Украинските бежанци питат какво ще се случи с тях след 31 май

Украинският посланик у нас Виталий Москаленко

"Бежанците питат какво ще се случи с тях след 31 май. Но те няма да бъдат оставени на улиците, а ще се преместят в други почивни станции в началото на летния сезон в България. Вярвам в положителното развитие на проблема." Това каза пред bTV украинският посланик у нас Виталий Москаленко. До края на май украинските бежанци трябва да напуснат хотелите, в които са сега. Според Москаленко е много важно помощта да не спира.

Посланикът коментира и писмото, станало популярно като "писмо от Зеленски" и обясни, че е писано лично от него. "В случая с писмото, което пратих до парламента, то не беше на Зеленски, а лично мое. Съдържанието беше конкретно и ясно. Там беше изказано какво пожелателно бихме искали да получим - подкрепа за членство в НАТО, осигуряване на сигурност на границите за бежанците и подсигуряване на износ на зърно. Тези договорености бяха постигнати на срещата между Кирил Петков и Володимир Зеленски. Аз просто реших да привлека вниманието на българския парламент. Точката с ремонтната дейност на техника в български предприятия също е много важна", уточни той.

Москаленко подчерта и че има много голяма нужда от хуманитарна помощ, лекарства и дрехи.  Той засегна и темата за военнотехническата помощ от България за Украйна и заяви, че колкото и да е трудно, е важно да се намери начин да се ремонтира украинска военна техника у нас. "По време на война ние сме длъжни да намерим решение на проблемите, за да спрат зверствата от руската страна", изтъкна дипломатът. 

Украинският посланик сравни нацистката окупация в Мариупол с войната днес и заяви, че някога там са убити 10 000 цивилни, а при руското нахлуване - 20 000. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във