Банкеръ Daily

Общество и политика

Украйна иска от България оръжие и подкрепа за еврочленството ѝ

Олга Стефанишина, вицепремиер по европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна.

Украйна иска от България да предостави оръжие и подкрепа за еврочленството на страната. Това заяви вицепремиерът на Украйна Олга Стефанишина пред форума "ЕС среща Балканите", който се провежда днес в София.

Стефанишина заяви чрез видеопослание, че властите в Киев ще поискат оръжие от българската делегация, която трябва да пристигне утре в украинската столица.

България очаква Европейската комисия в най-кратки срокове да направи препоръка за предоставяне на Украйна на статут за страна-кандидат за еврочленство, заяви от своя страна външният министър Теодора Генчовска по време на форума.

Генчовска заяви, че Русия нарушава международното право и няма гаранции, че международният ред ще бъде запазен.

"Методите на войната и проявата на жестокост срещу украинското население, срещу деца, жени, се прави опит наистина силово да се ограничи правото на една независима държава да определя своето бъдеще, своята външна политика и политика за сигурност. Отговорността за тази война тежи на раменете на Русия", посочи тя.

Войната в Украйна и разпределението на ваксините срещу Covid - това са само две от темите, които показват колко важни са сътрудничеството и общият европейски път - с това послание еврокомисарят Оливер Вархеи дойде у нас на форума "ЕС среща Балканите" три седмици след последното си посещение, като темата отново са споровете между България и Република Северна Македония.

"Не мога да скрия факта, че съм изключително разочарован, че все още обсъждаме този въпрос, защото мислех, че сме го решили преди две години. Сега той отново е на масата", каза той.

Междувременно министърът на външните работи Теодора Генчовска потвърди, че София остана на позицията, че българите първо трябва да бъдат вписани в конституцията, след това да бъде вдигнато ветото над Скопие.

"Това е условие, което е залегнало в декларацията на Народното събрание и в решенията на Консултативния съвет по национална сигурност. Така че за нас е условие, което трябва да бъде изпълнено", посочи тя.

Евродепутатът Илхан Кючюк обаче призова за повече гъвкавост.

"Според мен най-реалистичното е, ако се отмени ветото, т.е. България даде зелена светлина за първата междуправителствена конференция между периода на първата междуправителствена конференция и отварянето на първата глава, да се потърси вариант за вписването българите като конституиращ елемент", каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във