Банкеръ Daily

Румен Радев:

Указ за служебно правителство най-рано във вторник

Днес отбелязваме две много значими за Европа и целия свят събития, каза президентът Румен Радев, който заедно с вицепрезидента Илияна Йотова поднесе цветя пред Паметника на Незнайния воин в София по повод 76- годишнината от края на Втората световна война.

„Излишно е да ги съпоставяме и спорим кое е по-значимо, защото историята на европейското обединение ни учи, че то е постижение на прозорливите, които го изковаха върху все още димящите погреби на континента. Но не трябва да забравяме в никакъв случай зверствата на нацизма и трябва винаги да помним саможертвата на онези, които изправиха достойно глави в защита на човечеството“, посочи държавният глава.

Най-рано във вторник президентът ще издаде указ за съставяне на служебно правителство, каза още Румен и отказа да коментира персоналния състав на правителството, като посочи единствено, че бъдещият служебен премиер ще е мъж.

„Знаете, че служебното правителство има много малък времеви мандат, очакванията към него са огромни, отговорностите са големи, и то е въпрос на баланс, да се намери най-добрият екип, който да съчетае по оптимален начин, така че да изпълни тая трудна задача“, обясни той.

„Сегашната корупция ни излиза най-скъпо от всичко. По-скъпо от избори, по-скъпо от харчовете за Народно събрание. Тя е в огромни размери и с нея трябва да се борим”, заяви президентът Румен Радев снощи в отговор на думите на премиера, че "шоуто в парламента" ни струвало по 19 млн. лева на ден. Той обясни, че за да има избори на 11-и юли, трябва да се изчака до 11 май за издаване на указ за назначаването на служебно правителство. „Ще направя всичко възможно, така че по възможно най-бързия начин да имаме служебно правителство в сроковете според Конституцията”, добави държавният глава.

Румен Радев и Илияна Йотова ще присъстват на церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз пред президентската институция.

Президентът ще приеме почетния караул на Националната гвардейска част.

Facebook logo
Бъдете с нас и във