Банкеръ Daily

Общество и политика

Удълженият срок на инвалидните пенсии изтича на 13 юли

Удълженият заради извънредното положение срок на инвалидните пенсии изтича на 13 юли, като пенсиите са изчислени до тази дата, съобщи Националният осигурителен институт.

Ситуацията засяга около 5000 души, като за тях служебно е удължен срокът за изплащане на пенсиите им за инвалидност и на добавките за чужда помощ. 

Припомняме, че след изричното настояване на майките на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива", министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се съгласи да се удължат ТЕЛК решенията за хората с увреждания след първоначално обявеното изтичане на извънредната епидемична обстановка на 30 юни поне с два месеца. Аргументът на майките бе, че за да подготвят нужните за явяване пред комисиите документи, се налага хората с тежки заболявания да обикалят редица здравни заведения и така се увеличава рискът да се заразят с COVID -19.

Обещанието все още не е факт, защото съгласно закона, с който бе регламентирано извънредното положение в страната от 13.03.2020 г. до 13.05.2020 г., действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност, беше продължено с два месеца след отмяната на извънредното положение, т.е. изтича на 13 юли тази година, уточняват от НОИ.

Когато не се изплащат пенсии за цял месец, а за част от него, институтът изпраща до пощенските станции, банките и другите доставчици на платежни услуги отделни пенсионни записи за дължимите суми. С оглед на това, по силата на действащата към момента нормативна уредба, първоначално пенсионерите ще получат чрез пощите и по платежните си сметки плащане, което обхваща периода от началото на месеца до 13-о число.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във