Банкеръ Daily

Общество и политика

Удължават извънредната епидемична обстановка с три месеца

Извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена с три месеца. Такова решение е било взето на редовното заседание на Министерския съвет в сряда, обяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров. "Основанията за това са, че страната ни навлиза в нова пандемична вълна. Регистрираме ръст в броя на заразените и хоспитализираните. Това налага да бъде удължена извънредната епидемична обстановка", каза той. 

Срокът от три месеца е мотивиран със средната продължителност на една пандемична вълна. "Тя е около два месеца - два месеца и половина. Затова считаме, че оптималният срок за удължаване е три месеца", уточни здравният министър. Той обясни, че се взимат под внимание политическата ситуация и неяснотите около това докога ще продължи работата на Народното събрание. А тримесечният срок дава достатъчно гаранция за сигурност и възможност за прилагане на противоепидемични мерки, включително и за граничен контрол.

В четвъртък до обяд най-късно ще бъдат качени насоките за действие в училищната и предучилищната мрежа за действие в епидемична среда. "Тези насоки са с отчетени препоръки на Министерството на здравеопазването и са обсъдени детайлно в отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в нашата система, така че имаме пълно съгласие на всички отговорни страни", каза служебният просветен министър Николай Денков. По думите му в обществото има най-различни искания, които са противоречиви, но задължение на МОН и здравното министерство е да намерят правилния баланс, при който има максимално присъствено обучение с минимален риск за здравето на учителите и децата в системата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във