Банкеръ Daily

Общество и политика

Удължават извънредната епидемична обстановка до 30 април

Премиерът Бойко Борисов е свикал извънредно правителствено заседание, на което е било решено да се удължи срокът на извънредната епидемична обстановка до 30 април, съобщават от пресслужбата на кабинета. Борисов е разпоредил на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов да изготви заповед, в която ясно да бъдат разписани сроковете за поетапното разхлабване на мерките.

Във връзка с работата на ресторантите, заведенията и нощните клубове министър-председателят е изискал от здравния министър да проведе среща с представители на бизнеса и да обсъдят възможните решения. Един вариантите е заведенията да отворят още в началото на февруари при 50% капацитет и с работно време до 22,30 часа, като в този случай рискът е те отново да бъдат затворени при влошаване на епидемичната обстановка. Другият вариант е да отворят от 1 март, като дотогава се подкрепят със средства, отпуснати с нотификация.

Подкрепата, която правителството е осигурило за запазване на работните места и в помощ на бизнеса от началото на пандемията до момента възлиза на близо 2 милиарда лева. С разплатените вече мерки по линия на Министерството на труда и социалната политика, възлизащи на около 1 млрд. лв. са запазени 300 000 работни места и е предотвратен рискът от двойно нарастване на безработицата в страната. В резултат в края на миналата година безработицата в България е достигнала най-ниската стойност след края на извънредното положение от месец май, а към момента продължава да бъде също под 7%, посочват от ведомството.

По линия на Министерството на икономиката размерът на средствата, които са стигнали до бизнеса, са 550 милиона лева, като по още 440 милиона лева тече процесът по разплащане. 

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов е изтъкнал, че по мярката, изпълнявана от НАП, за чието реализиране бяха необходими и законодателни промени, вече са в ход нарежданията на средствата към бизнеса.

„8163 компании ще получат близо 116 милиона лева по тази мярка. В момента в ход е и разплащането на резервния списък от процедурата за подкрепа на микропредприятия. По нея бяха подпомогнати вече над 21 000 компании със 173 милиона лева. Обещахме на бизнеса, че и резервните списъци ще бъдат преразгледани. В момента тече разплащането и към тях, като 3354 микро компании ще получат още около 26 милиона лева“, е обявил министър Борисов.

При процедурата за средни предприятия вече са били изпратени поканите до всички компании, които успешно са преминали оценката и в момента се очаква бизнесът да представи своите отчети и да подпише договорите си. По тази процедурата 1703 броя проектни предложения ще бъдат финансирани с безвъзмездна помощ в размер на 233,6 млн. лева. Вицепремиерът Томислав Дончев е изтъкнал, че всички мерки се финансират със средства от държавния бюджет, от европейските фондове или с инструмента „SURE“.

„Каквито и мерки за подпомагане и на предприятията, и на заетостта да са приложени, никой от нас няма претенции, че която и да е мярка може да замести реалния бизнес. Това са мерки, които имат за цел да съхранят работниците и предприятията, а не да компенсират нормалния стокооборот“, е заявил Дончев.

„Понеже се появиха спекулации кое е приоритет и кое не е – всичко ни е приоритет. Всяко предприятие ни е приоритет, всеки зает ни е приоритет. И ако някъде се налагат ограничения, това е не защото имаме снизходително отношение към който и да е било сектор. Това е единствено в случая, когато работата на един влиза в конфликт със здравеопазването и създава рискове за здравето и живота“, е добавил вицепремиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във