Банкеръ Daily

Общество и политика

Удължаването на учебната година не е неизбежно, 90% учат дистанционно

Удължаването на учебната година не е неизбежно, зависи колко ще продължат противоепидемичните мерки. В професионалните гимназии може да се наложи да се вземат допълнителни часове по практика. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев.

„Едно е да възстановим в началото, друго - в края на май, трето - юни месец. Най-вероятно ще бъдат отложени част от изпитите – тези, които са по-рано, при възстановяване през май месец, дори в края на април”, очерта възможното развитие на ситуацията Вълчев. 

Голяма част от часовете от учебния план в момента се провеждат успешно в електронна среда, но има такива, които няма как да бъдат провеждани онлайн. „Ще трябват на някои 5, на други - 10 или 15 дни за приключване на учебната година. Необходими са няколко дни за оценяване – годишно, срочно”, уточни министърът на образованието пред БНР.

По данни на МОН 90% от учениците са обхванати от дистанционното обучение, както и 96 на сто от училищата.

„В момента не се поставят оценки. Учителите си отбелязват активността, ангажираността на учениците, това дали се справили с проекти, което ще се отрази по-нататък на оценяването им. Това мисля, че е разумното. Все пак всички се озовахме в ситуация, която беше неочаквана. Трябваше дозирано да направим крачките, в това число и с оценяването”, посочи още Вълчев.  

Във връзка с призива на работодателите в системата на просветата за отлагане на изпити, министърът на образованието отбеляза, че има такива варианти. Но е трудно да бъдат отменени изпитите след 7 клас, тъй като те са свързани с оценяване. Към настоящия момент все още няма такова решение. Но оценяването след 4 и 10 клас не трябва да предизвиква повече тревоги, отколкото едно вътрешно оценяване, контролна или класна работа, подчерта министърът и добави, че в тази ситуация учителите няма да бъдат държани отговорни за по-ниските резултати. 

Той увери, че ще има съгласувано решение на европейско равнище как да се развие кандидатстването в университетите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във