Банкеръ Daily

Общество и политика

Удължаването на извънредното положение вероятно ще "мине" в пленарната зала

Повече от два часа продължи дебатът в пленарната зала за удължаване на извънредното положение до 13 май. Предложението е внесено от Министерския съвет.

В началното на заседанието БСП настоя точката за удължаване на мерките да се гледа на 10 април, а не днес, защото трябва да има ясна картина как се развива епидемията и да не изнервят хората. Идеята бе представена от червения депутат Крум Зарков. Предложението не бе прието.

Здравният министър Кирил Ананиев изложи мотивите, с които правителството предлага удължаването. Той посочи, че епидемията представлява тежка и извънредна ситуация и е опасност за националната сигурност. Според него още не могат да се правят точни прогнози, но най-добрата мярка е да се удължи социалната изолация, за да не се претовари здравната система.

БСП обяви, че ще гласува против предложението. Социалистите настояват извънредните мерки да са в действие до края на април, а изпълнителната власт да предостави експертен анализ на резултатите от тях. Патриотите също предложиха подобна мярка, но от БСП заявиха, че ще внесат идеята отделно, от свое име. 

От "Воля" пък настояват за доста по-радикална мярка - извънредното положение да е безсрочно.

От ДПС съобщиха, че ще гласуват в подкрепа на правителството.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова поиска премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента и да изнесе информация какви са резултатите от мерките и какви са прогнозите. Тя подчерта, че в страната има безработица, спад на доходите и напрежение в обществото.

"Предлагаме извънредното положение да бъде удължено до края на месец април. Ние също подкрепихме решението за въвеждане на извънредно положение. Даже ние сме в основата на това то да бъде срочно - със срок от един месец. Първоначално поисканото от Министерския съвет беше безсрочно. Подкрепихме го с пълното разбиране за сериозността на ситуацията и за необходимостта от действие за овладяване на кризата от болестта. Г-жо Караянчева, когато обсъждахме този въпрос на председателския съвет и постигнахме това съгласие, се договорихме преди да удължаваме срока, Министерският съвет и премиерът да дойдат тук и да направят анализ пред Народното събрание и да ни информират какъв резултат са дали мерките, къде има слабости, какво трябва да се коригира, каква е необходимостта от удължаване на срока. Министър-председателят лично пое ангажимент това да бъде така", каза Нинова.

"Уви, поредното неизпълнено обещание", изтъкна още тя. Според нея трябва да има не само информация, не само статистика, а и задълбочен анализ.

Според лидера на "Воля" Веселин Марешки извънредното положение е трябвало да бъде безсрочно, защото ако голяма част от депутатите се разболеят, няма кой да го удължи.

Стигна се до размяна на реплики между Марешки и народни представители от БСП. Председателят на "Воля" нарече депутат от левицата "изрод". Нинова настоя Марешки да бъде наказан, но не се стигна до такава мярка.

В допълнение към изказването на червената лидерка, съпартиецът ѝ Красимир Янков поиска да бъде закрит Националният оперативен щаб и да бъде свикан национален пандемичен комитет.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че партията ще подкрепи удължаването на извънредното положение до 13 май, тъй като карантината дава резултати. Той цитира данни, според които болните в България в проценти са два пъти по-малко отколкото в други страни, но поиска още икономически мерки.

След десетминутно изказване Георги Гьоков от БСП констатира, че няма да подкрепи извънредното положение, а депутатите от ГЕРБ го попитаха иска ли да отвори ресторантите, кога ще свърши епидемията и какви са прогнозите му за смъртността. 

Според Тома Биков от ГЕРБ математическите модели показват, че пикът в България ще е в края на април. Той разкритикува поведението на президента Румен Радев, който по-рано днес критикува мерките на правителството. По думите на Биков, страната няма нужда от такъв президент и той ще бъде сменен.

Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че от 1 до 14 май нищо друго няма да се случи, освен да се вдигне броят на заразените, ако мерките се разхлабят. По негови наблюдения в София разпоредбите се спазват. Горанов смята, че който призовава да не се спазва социална изолация, е за "друга изолация".

По новите правила за работа на парламента, решението за извънредното положение ще бъде гласувано тази вечер, след като минат дебатите по другите законопроекти, в т.ч. и по актуализация на бюджета.

Най-вероятно с подкрепата на ГЕРБ, ДПС, патриотите и "Воля" решението ще бъде прието.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във