Банкеръ Weekly

Общество и политика

Ударни ремонти на закони и правила

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов, съпартиецът му от ГЕРБ Лъчезар Иванов и патриотът Димитър Байрактаров пресмятат колко депутатски места биха останали празни, ако хората гласуват протестно с "Не подкрепям никого".

В разгара на кандидатпрезидентската кампания депутатите трудно се съсредоточават върху сериозни законопроекти и теми. Затова парламентът се отдаде на ремонтни дейности и дежурните скандали. След като поставиха своеобразен рекорд, променяйки Изборния кодекс десетина дни преди самото гласуване, народните избраници внесоха корекции и в собствения си правилник за работа.

Заместващият председателя на парламента и водещ заседанията Димитър Главчев от ГЕРБ за пореден път показа, че трудно овладява залата. И като не успява да се справи, закрива заседанието, гони депутат или му отнема думата. Така в четвъртък (27 октомври) той отстрани народния представител от БСП Филип Попов, който настояваше да се изкаже по процедура по време на дебата за промени в парламентарния правилник.

В кулоарите юристът, който обикновено се изказва по същество и никога не е проявявал агресия, окачестви постъпката на Главчев като цинична. "За втори път г-н Главчев си позволи да ме отстрани от пленарно заседание - първия път неговото решение беше отменено. Видя се, че аз бях прав до трибуната, когато исках процедура, за да предизвикам поименна проверка, тъй като това наистина са важни промени в нашия Правилник за организация и дейността на Народното събрание", отбеляза Попов. По думите му една от поправките била приета от ГЕРБ заради натиск от Патриотичния фронт, който е "патерицата" на властта. Корекцията се отнася до правото на лично обяснение и гласи, че оттук нататък задължително трябва да бъде споменато името на засегнатия, за да може той да вземе думата по тази процедура. Попов обясни: "Атаките, клеветите до голяма степен са насочени към някои народни представители, без да се персонифицират те поименно, но достатъчно ясно, за да се припознае добре всеки един народен представител в тези атаки. И сега те отнемат тази възможност".

Стана ясно, че БСП е против и едно друго нововъведение - към всеки законопроект занапред да има приложени определени атрибути и мотиви по таблица, което де факто отнема законодателната инициатива на отделните депутати. "Ако не са представени тези мотиви и тази таблица, законопроектът няма да бъде разпределен на комисия. Това е санкцията - коментира Филип Попов. - Как един народен представител ще има капацитета да ангажира голяма група от експерти да му направят този анализ? Дори Министерският съвет се затруднява с това, камо ли един народен представител. Това са юристи, това са икономисти, финансисти. Това е непосилно за един народен представител. Именно това целят - превръщането на Народното събрание в един "гумен печат" на Министерския съвет."

В правилника за работа на парламента влезе и идеята на патриотите всяка нова сесия да започва с българския химн и депутатите да стават на крака при изпълнението му. Това ще се случва три пъти в годината - на старта на всяка от трите сесии след лятната, коледната и великденската ваканция на народните представители. Междувременно парламентаристите заковаха великденската си почивка на 10 дни. Досега тя беше две седмици. Отхвърлено бе настояването на независимия депутат Велизар Енчев да се съкрати още повече. Заради това си искане Енчев влезе в пререкание с Димитър Байрактаров от НФСБ. Патриотът се опита да иронизира колегата си, като настоя да забранят и храненето, и пиенето на депутатите, а вместо във ваканция да бъдат изпращани на каторга.

В сряда (26 октомври) парламентът прие и на второ четене спешните промени в Изборния кодекс. Мнозинството си гласува това, за което се беше договорило в стил "и вълкът сит, и агнето цяло". Тоест, и патриотите доволни, и реформаторите неощетени. Прословутото квадратче "Не подкрепям никого" няма да се отчита на мажоритарни избори. На пропорционални вотове (за парламент, общински съветници и европейски депутати) гласовете "Не подкрепям никого" ще се броят, така че изборната бариера да не се вдига. Депутатите Петър Славов от Реформаторския блок и Методи Андреев от ГЕРБ дадоха революционно предложение да има "бял мандат" при парламентарни избори. Според него протестният вот "Не подкрепям никого" трябва да се отчита, като пропорционално местата в парламента остават празни според процента на гласувалите така. С други думи, ако 20% от участвалите на изборите отбележат тази опция, то 48 депутатски места биха останали празни, а народните представители вместо 240 ще са 192. Шефът на правната комисия Данаил Кирилов обаче изтъкна, че това е противоконституционно и революцията се размина.

Сложено беше ограничение от 35 изборни секции за всички държави, които са извън Европейския съюз, като в тази категория попада не само Турция, но и САЩ, Канада, Австралия. Освен това депутатите от управляващото мнозинство забраниха да има повече от една урна в една секция, което създава опасност от образуване на дълги опашки, ако се явят повече желаещи да гласуват. Кой знае защо парламентът лиши от право на вот военните, полицаите и всички, ангажирани с охраната на границата, които са командировани там в изборния ден.

Накрая след поредния скандал в пленарната зала бяха събрани два вида избори и референдум в една секционна избирателна комисия специално заради частичния кметски вот в столичния район  "Младост". Предложението на Данаил Кирилов и независимия депутат Георги Кадиев мина само с гласовете на ГЕРБ и Реформаторския блок. Всички останали се възпротивиха, а БСП дори напусна залата. "Младост" е колкото Добрич, не може да се подигравате с тези хора", възмути се Николай Александров от "Атака", който живее в района и гласува в едно от училищата там. Депутатът обрисува как бусчетата на общината ще извозват председател, секретар и член на всяка секционна комисия с по два чувала нагоре - надолу от районната избирателна комисия до общинската избирателна комисия, защото чувалите не могат да се оставят без надзор. "Арена Армеец" ще ви се види песен", предупреди Александров.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов пък заяви, че позицията му срещу една секционна избирателна комисия е прагматична, а не продиктувана от политика. Той също прогнозира тотален хаос. Докато Александър Ненков от ГЕРБ защити "удобството на избирателите" да се редят само на една опашка.

"Битката за "Младост" се превърна в битката за Сталинград", констатира шефът на правната комисия Данаил Кирилов по време на разгорещените дебати. "Да, всяка община е Сталинград за БСП, щом има риск от непрозрачен и изкривен вот", отговори му социалистът Филип Попов.

И ДПС реагира на поредното силово налагане на волята на управляващите в изборното законодателство. Народният представител Джейхан Ибрямов се обърна към ГЕРБ: "Виждам, че се наслаждавате на своя успех, дори изпитахте политически оргазъм!" Депутатите от Движението бяха твърдо против промените и най-вече се съпротивляваха на ограничаването на секциите за българите в чужбина. Според Ибрямов мнозинството е принизило българските граждани повече от бежанците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във