Банкеръ Daily

Общество и политика

Учредиха политическа партия „Няма такава държава” за 15 минути

За 15 минути 500 делегати в София учредиха партията на Слави Трифонов „Няма такава държава”. Това се случи на закрито за медиите заседание. Информацията за учредяването на политическата партия на Слави Трифонов потвърдиха делегати на събранието при напускане на залата в столичния квартал „Лозенец“.

Учредителното събрание, на което не бяха поканени и не бяха допуснати медии, беше с официален час 14.00 часа и приключи 15 минути по-късно, но делегатите, които бяха от цялата страна, са били тук още от 11.00 часа.

Делегатите бяха инструктирани да не коментират нищо пред медии. Но по тяхна информация се разбра, че името на новата партия е „Няма такава държава“ и за неин лидер е избран Слави Трифонов. Пред БНР един от участниците в събитието е заявил, че Слави Трифонов има четирима заместници, трима от тях са сценаристите на „Шоуто на Слави” Тошко Йорданов, Филип Танев и Ивайло Вълчев. Четвъртият заместник-председател на партията „Няма такава държава“ не стана ясен, но всичко това е неофициална информация.

Очаква се от новосформираната партия да изпратят до медиите подробности за приетия устав и ръководство на партията.

Съгласно закона са необходими поне 500 делегати, които да приемат устава и да изберат ръководството на новата партия.

На първото официално събрание делегатите трябваше да гласуват учредителната декларация, приета още на 26 юли при събирането на Инициативния комитет.

В нея бъдещата партия се обяви за мажоритарна избирателна система, намаляване на броя на народните представители наполовина, реално въвеждане на дистанционно и електронно гласуване на изборите и референдумите, пряк избор от гражданите на директори на полицейски и областни районни управления, както и пряк избор на главния прокурор и на омбудсмана.

На 31 юли, в последното издание на „Шоуто на Слави“, Слави Трифонов обяви идеята си за политическата партия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във