Банкеръ Daily

Общество и политика

Учителските заплати ще бъдат увеличени двойно през 2021 г.

920 лв. минимална учителска заплата от 1 януари 2019 г., 20% скок на възнагражденията в сектора - това е заложено в Бюджет 2019 г. за образование. Предстои подписване на анекс към колективния трудов договор, който ще регламентира конкретния механизъм. Най-вероятно той ще бъде 20% за всички. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред БНТ.

"В някои училища има по-високо заплащане, тъй като системата на делегирани бюджети регламентира известна степен на самостоятелност. След някои промени в разпределителната формула на системата за тази година по-малките училища в отдалечени населени места имат по-добро финансиране. Доброто образование зависи от това дали ще имаме добри и мотивирани учители", отбеляза Красимир Вълчев и подчерта, че от тяхната работа зависи да имаме и добри специалисти в бъдеще.

Той коментира и приетото политическо решение за двойно увеличение на учителските заплати до края на мандата на правителството, те трябва да надминат средната за страната заплата.

"Имаме близо 450 млн. лв. ръст на средствата за образование, от които над 400 млн. за предучилищното и училищно образование - нещо, което нямаме като аналог в предходните години, освен миналата година и тази. Заплатата в днешно време е най-важният фактор за младия човек да се включи в учителска професия, затова е важно тя да бъде над средната за страната, дори 120% над средната, подчерта Вълчев и напомни, че задачата на родителите е да възпитават децата си в уважение към учителите, да се върне доверието към тях.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във