Банкеръ Daily

Общество и политика

Учителите в детските градини ще останат без платен отпуск в следващите три месеца

Много от учителите ще останат без платен отпуск през следващите три месеца поради намаления капацитет на детските образователни институции, вследствие на пандемията, това заявиха от Синдикат „Образование“. Според тях учителите ще бъдат принудени да излязат в неплатен отпуск, а някои от тях няма да се върнат в образователната система.

Призивът на профсъюза е към кметовете на общините, които трябва да договорят допълнителен платен отпуск заради сложната обстановка. От синдкатът информират, че писмо-призив ще бъде изпратено до градоначалниците, с цел активизиране на социалния диалог и запазване на детските учители чрез договаряне на допълнителен платен отпуск между 10 и 20 дена. Припомня се, че 75% от детските учители бяха лишени от авторитетното плащане за 24 май, а други го получиха в силно редуциран размер.

Организацията ще отправи пореден призив и към Министерството на образованието и науката за договаряне на 10 дена платен годишен отпуск на педагогическите специалисти в предучилищната степен.

Кметът на град Пловдив Здравко Димитров първи откликна на призива на КТ „Подкрепа“ и подписа, заедно с регионалните структури на синдикатите, допълнителен платен отпуск за учителите в детските градини.

От синдиката искат и да отпаднат малките матури за 4 клас

По повод на електронното обучение в предучилищната и началната степен на учениците до 4 клас, училищният синдикат е убеден, че електронното обучение няма почва поради възрастовите особености учениците и специалните образователни приоритети в тези степени. Началният етап на българската образователна система, структуриран във формата "бърза писта" от 1 до 4 клас, генерира огромни образователни дефицити, които външното оценяване в четвърти клас не може да компенсира. Затова е необходимо премахване на матурата в 4 клас и повтаряне на класа при непокриване на минимума от социализацията и възпитанието в целия начален етап.

Квесторите, изпитните комисии и директорите ще получат по 80 лв. бонус "риск". Нека не забравяме, че по традиция пътните разходи на учителите и директорите до образователната институция са за тяхна сметка, заявяват от организацията.

Синдикатът оценява като много успешна завършващата дистанционна организация на учебния процес и подчертава че "въпреки несъвършенствата в организацията, българското общество дължи огромни адмирации към героите на дистанционното обучение – хилядите учители, директори и служители, които отлично се справиха и показаха, че образованието може да бъде водещо при извънредни ситуации."

Профсъюзът не приема "непрофесионалните и политизирани позиции" на членове на БСП за дистанционното обучение, изказани в българския парламент и припомня на проф. Иво Христов, че и в най-трудните за България години след Освобождението, образованието не се е използвало за "дребни политически сметки, а е било обединяващо". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във