Банкеръ Daily

Общество и политика

Учителите ще получат по 30 лв. допълнително за интернет, увери просветният министър

Има подписан анекс към колективния трудов договор, в който са одобрени допълнително по 30 лв. за заплащане на интернет и консумативи на учителите. Това обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на петъчния парламентарен контрол.

"Цел трябва да бъде всеки учител да има персонално устройство, но има дефицит на устройства в световен мащаб заради пандемията от коронавируса", оправда се министърът.

Той съобщи, че ще се закупят 108 000 компютъра за образователната ни система, като за 80 000 от тях ще разчитаме на средства от Европейския съюз и това ще стане по-бавно, защото е свързано с по-тежки процедури и с обществени поръчки.

Просветният министър е уверен, че до пролетта на следващата година ще има допълнително 24 000 устройства за учителите, като те ще са част от тези 108 000 устройства, които ще се закупят. "В момента има 30 000 устройства, които могат да бъдат раздавани в училищата, а 18 000 устройства от тях са раздадени на учениците", съобщи Вълчев.

Подготвен е наръчник за родителите в подкрепа на учениците при работа в електронна среда, съобщи образователният министър. 

По думите му МОН не може и не трябва да разработва методика за обучението в електронна среда, а тя трябва да се разработи от висшите училища. "Провокирали сме разработването на такава методика и тя ще е факт до февруари", информира министърът. Той съобщи, че до ноември са били организирани над 900 квалификационни курсове за учители по проекта "Образование за утрешния ден", имало е и децентрализирани квалификации за педагозите. 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във