Банкеръ Daily

Проф. Николай Денков:

Учителите ще избират: или ваксина, или тестване, или дистанционно

Към момента ваксинираните учители в страната са 36 процента, има и около 20 процента учители, които са преболедували COVID-19. Проблемът за част от тях е, че те нямат съответния документ, установен с PCR тест, и ще имаме допълнителни преговори с Министерството на здравеопазването /МЗ/, за да се докаже с тест за антитела, че тези педагози са преболедували. Очакваме допълнителна част от учителите доброволно да се ваксинират, защото алтернативата ще бъде да бъдат тествани редовно, за да влязат в училище, каза служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков по Би Ти Ви.

Той отбеляза, че по отношение на въвеждането на "зеления сертификат" инициативата идва от МЗ и тя е предизвикана от факта, че в момента ситуацията на някои места в страната е критична.

Министерството на здравеопазването ще реши дали "зеления сертификат" ще стане задължителен, ако МЗ реши, че той трябва да влезе в образователната система, ще искаме да има поне един месец, за да могат да се ваксинират учителите. "Ако не искат да се ваксинират учителите, ще трябва да бъдат тествани, за да влязат в училище, или ще трябва да преподават дистанционно", обясни образователният министър.

На въпрос дали има вероятност за отлив на учители заради въвеждането на "зеления сертификат", министър Денков отговори, че резервна възможност е учителите да преподават дистанционно от вкъщи, но това е много нежелан вариант. "Става дума за извънредна ситуация, не говорим за нещо, което ще е постоянно, ако спадне заболеваемостта и болниците не са пълни, отново ще се върнем към нормалната ситуация", коментира министърът.

Той съобщи, че от днес отново започва информационна кампания за ваксинацията, насочена към над 3000 учители. Ще има девет срещи през тази и следващата седмица, и "ще ги убеждаваме, че трябва да се ваксинират, всичко ще става стъпка по стъпка", обясни министър Денков.

Към момента най-много са карантинираните учители във Видин - 3,57 процента, карантинираните ученици там са 3,06 процента, в Плевен са 0,46 процента, в Кърджали са още по-малко - 0,37 процента. В детските градини положението е доста по-добро, защото близо десет пъти по-малко са карантинираните групи в тях спрямо паралелките в училище, обяви образователният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във