Банкеръ Daily

Общество и политика

Учителите искат увеличение на заплатите с 18% от октомври

Доволни сме от това, че до края на мандата на правителството заплатите на учителите ще се увеличат двойно, защото това беше едно от исканията на Синдиката на българските учители. Настояваме увеличението на работните заплати на учителите "да се изтегли" от 1 октомври 2018 г., защото през тази година ще се пенсионират 4200 учители и затова трябва да се мотивират младите хора да влязат в образователната система. Това обяви председателят на Съюза на българските учители Янка Такева по време на брифинг.

"Искаме още от октомври правителството да отпусне около 93 милиона лева, които са от предвидените за образованието за 2019 г. и така "да се изтегли" увеличението от 1 октомври 2018 г., а не от януари. Смятам, че министърът на финансите и министър-председателят ще се съгласят. Това увеличение от 1 октомври трябва да не е по-малко от 18 процента. В бюджета за 2019 г. са заложени 362 милиона лева за увеличаването на заплатите в средното образование", обясни Такева.

През май 2017 г. учителските заплати скочиха с около 15 на сто. Минималната стартова ще стане от 660 лв на 759. Старши учител и възпитател взима 790 лв. А главните учители и възпитатели - 836 лева.

Управляващите обещаха, че увеличения на заплатите щяло да има всяка година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във