Банкеръ Daily

Общество и политика

Учителите да са с маски в час, препоръча министерството

Ведомството препоръчва също веднъж седмично да се тества целият персонал в училищата.

Учителите да носят маски, включително и по време на учебните часове, препоръча образователното министерство в писмо до регионалните управления на образованието във връзка с усложнената епидемична обстановка. В момента маските в класните стаи не са задължителни за педагозите, когато спазват дистанция от поне 1,5 м от учениците.

Ведомството препоръчва също веднъж седмично да се тества целият персонал в училищата. Министерството на здравеопазването ще осигури безплатни тестове чрез регионалните здравни инспекции. Предлага се и целият випуск да преминава към обучение от разстояние, ако в него има 10 на сто ученици, заразени с коронавирус. При обявен тъмночервен сценарий за съответната област, всички извънкласни дейности трябва да се провеждат онлайн или да се отложат. Към момента такава област е Габрово.

Препоръките са в резултат от повишената заболяемост в страната. Към днешна дата 1.03 процента от учителите и 1.01 на сто от учениците и децата са под карантина. Най-висок е процентът карантинирани преподаватели в Габрово - 1,95, а най-нисък в Кърджали - 0,55. Най-много ученици отсъстват заради карантина в Перник - 1,89 на сто. Данните показват почти двойно увеличение в дела на карантинираните педагози спрямо началото на учебната година - към 17 септември т.г. те са били 0,66 процента. Троен е скокът при учениците. На 17 септември карантинираните сред тях са били 0,31 на сто.

От министерството уточниха, че към момента под карантина са 490 групи в детски градини и паралелки в училища. На този етап изцяло в онлайн обучение са две детски градини - в Монтанска и Видинска област, както и едно училище в област Пазарджик.

Facebook logo
Бъдете с нас и във