Банкеръ Daily

Общество и политика

Учители от 20 училища в София в проект за дигитално образование

По инициатива на кмета Йорданка Фандъкова Столична община ще реализира пилотен проект за развитие на дигитално образование в София, с който се осигурява подготовката на училищните екипи. Първоначално участие ще вземат 200 учители от 20 училища.

Това е първият иновативен проект за дигитализация в общинските училища. „Училище в облака“ ще даде по-голяма свобода и възможности пред учители и ученици, както и по-добри процеси за училищната администрация и родителите.

“Информационните технологии в София се развиват изключително бързо и това е сред приоритетите ни в работа за столичното образование, както и за гражданите и бизнеса, а дигиталното образование ще подпомогне по успешното развитие и адаптиране на училището към променящата се среда. Включването на първите 20-т училища в проекта ще развие успешен модел, който да бъде приложен в повече училища”, каза кметът на София Фандъкова.

Училищата от пилотната група вече използват облачните услуги. Това ще доведе до развитие на учителската гилдия, която пряко участват в проекта. Целта е до една година в София да е съсредоточена най-голямата общност от учители-дигитални лидери. 

Друга главна цел на проекта е да подкрепи училища да стартират и първите паралелки по модела „Едно към едно“ 1:1 с устройство за всеки ученик.  Проектът дава заявка да направи столицата лидер в използването на дигитални технологии в образованието, по примера вече реализирани и проекти в скандинавските държави, Нидерландия, Белгия, САЩ и други. 

Към 15 септември първите 6 столични училища вече се подготвят и скоро ще обявят своите паралелки по модела 1:1. Това са Втора английска гимназия, 51 СУ, 119 СУ, 19 СУ, 90 СУ и НФСГ.

Всички учебни заведения, които внедряват модела 1:1 използват безплатната облачна платформа Google G suite за образованието. Учениците и учителите имат персонален електронен профил, който работи на всякакви електронни устройства, а облакът предоставя защитено и неограничено пространство за съхранение на информация.

Децата и педагозите не получават реклами и данните им не се обработват с търговска цел, а всички профили се управляват от администратор на училището.

Facebook logo
Бъдете с нас и във