Банкеръ Daily

Общество и политика

Учители искат 5% от БВП да отиват за образование

Не по-малко от 5 процента от Брутния вътрешен продукт на всяка държава членка на Европейския съюз да отива за образование, се иска в подписка, която се събира във всички страни членки.

Това обяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

По думите й, ако подписката, бъде приета и от Европейския парламент, ще се даде възможност да се извади от дефицита на публичните разходи на всяка страна частта от бюджета за образование.

Средствата за тази политика ще дойдат от преразпределяне на бюджетите от европейските рамки за подпомагане, от Европейската централна банка и от специално разработени заеми, посочи Такева.

„Това ще ни помогне при работата ни за Проектобюджет 2015 да защитаваме 18% увеличение на единните разходни стандарти, 15% увеличение на работните заплати и 150 млн. допълнително за 10-те национални програми. Всичко това, събрано заедно, прави около 450 млн. лв., които трябва да бъдат отпуснати в повече с Бюджет 2015 за средното образование спрямо Бюджет 2014", каза още тя.

За да е успешна инициативата, до 6 август всички държави-членки трябва да съберат 1 милион подписа, като до момента са събрани 600 хиляди.

Facebook logo
Бъдете с нас и във