Банкеръ Daily

Общество и политика

Учители и помощен персонал се обявиха против отварянето на детските градини

Учители и помощен персонал в детските градини публикуваха остра онлайн петиция срещу предстоящото отваряне на забавачките, което по думите на премиера Бойко Борисов ще се случи до 24 май. В петицията, получила близо 1000 подписа до момента, се настоява градините да останат затворени до 15 септември.

Подкрепилите петицията определят като непочтено решението забавачките да бъдат отворени на база мнението на родителите, без да се взема предвид гледната точка на работещите в тези заведения.

"Всеки от нас има право да вземе решение за своето здраве, своя живот и своята готовност за работа", твърдят те.

В петицията се обръща внимание на това, че по-голямата част от работещите в детските градини попадат в рисковата група група и са застрашени от заразяване с COVID-19. Подчертава се и че при поява само на един случай на заразен с коронавируса - дете или член на персонала, съответната детска градина ще трябва да бъде затворена незабавно.

"Абсолютно съм против да се експериментира с нашето здраве и със здравето на децата", пише авторът на петицията Елеонора Петрова и допълва, че работещите в детските градини трябва да спрат опитите да им бъдат извивани ръцете под заплахата от неплатен отпуск, уволнение и глад.

В подписката се посочва още, че ако лекарите, полицаите и Националният оперативен щаб са на първа линия в борбата с COVID-19, то работещите с деца са преди тях - "на нулева". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във