Банкеръ Daily

Общество и политика

Училищният звънец бие за 65 хил. пърокласници

Новата учебна година започва. С разливане на канче и пожеланието "Да ти върви по вода" бе даден старт на първия учебен ден за 65 хил. първокласници в страната. Малчуганите днес прекрачват за първи път прага на училището, а родителите им ги изпращат с трепет в сърцата. Уви, това може би е моментът, в който новите поколения имат най-голямо уважение и респект към педагозите и училищната институция.

От Министерство на образованието и науката вече съобщиха, че през тази учебна година първокласниците ще са с почти 2.5 хил. по-малко. В същото време обаче, според синдикатите в образованието има и сериозен недостиг на учители. Така например 10% от преподавателите са пред пенсия, а младите учители под 35 години са едва 5%. Основната причина за липсата на интерес към упражняване на преподавателската професия си остава ниското заплащане.

Все пак обаче на днешния 15 септември има и печеливши - цветарите. Нали знаете - ден година храни. Въпреки всичко обаче, традицията повелява милата учителка да бъде поздравена с китка свежи шарено обагрени цветя. Началните даскали поемат невръстните деца за четири години и едва сега започват тяхното възпитание в институционална среда. Предстои 7-годишните дребосъци да се научат на точност, зачитане на другите и че има и задължения, не само "искам".

В този ред на мисли шеговито можем да добавим, че усмивката, която ще видят първокласниците на лицето на своите педагози днес е втората най-широка. Първата, ще е тази, с която те ще ги изпратят след има-няма 4 години.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във