Банкеръ Daily

Общество и политика

Училищни директори искат извънредна ваканция

Училищни директори, представлявани от Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ), са изпратили до деловодството на Министерството на образованието и науката искане за извънредна ваканция.

От Съюза са посочили, че биха желали ваканцията да започне на 28 януари и да продължи до 2 февруари, включително.

Основният аргумент на директорите за обявяването на ваканцията е, че според всички математически изчисления в края на януари у нас се очаква пик на заболели от COVID-19.

Според Диян Стаматов - председател на СРСНПБ, директор на 119-о Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" и бивш зам.-министър на образованието, назначен от Бойко Борисов през 2016 г., при пик на заболелите от COVID-19 организацията на учебния процес става все по-трудна, а заместването на отсъстващите учители е почти невъзможно.

По думите на Стаматов тестването на учениците води до карантинирането на немалка група от тях и дори до цели класове. Освен това организацията по този процес изморявала всички - особено онези, които трябвало да преминат от онлайн в присъствено обучение, а после обратно да се върнат в онлайн режим.

Според Стаматов извънредната ваканция би дала възможност за отпочиване, а освен това посочените дати - от 28-и януари до 2-ри февруари, са близки до междусрочната ваканция. В същото време Стаматов пояснява, че се надява в МОН да вземат решение и да определят датите за извънредната ваканция до края на тази седмица (21-и януари).

Facebook logo
Бъдете с нас и във