Банкеръ Daily

Общество и политика

Училищата ще решават кои ученици ще летуват седем дни безплатно

Училищата ще решават кои техни ученици ще летуват на държавна издръжка по линия на новата Национална програма „Отново заедно“, разработена от МОН съвместно с министерствата на финансите и на туризма.

Очаква се програмата, чийто бюджет е 15 млн. лева, да обхване 30 000 ученици от I до XI клас след края на учебната година.

Педагогическият съвет във всяко училище ще определя критериите за подбор на учениците, които ще летуват на държавна издръжка, а целта е тези критерии да бъдат съобразени със спецификата на самото училище, свързана с обучението от дистанция през последните две учебни години, информират от просветното министерство по повод оповестената в петък и публикувана днес за 14-дневно обществено обсъждане програма  „Отново заедно“.

Учениците ще бъдат разпределени в групи от 10 до 15 души, като всяка група  ще бъде придружавана от учител или друг педагогически специалист.

Училищата с по-малко от 150 ученици и педагогически персонал могат да кандидатстват за включване в програмата с не повече от 12 участници, вкл. придружителя.

По-големите училища могат да включат до 7% от общия брой ученици и педагози, но не повече от 165 участници заедно с придружителите.

Туристическият пакет за всеки участник по програмата в „Отново заедно“ е на стойност 500 лв. Той трябва да включва транспорт, настаняване, храна и културна, спортна или друг вид социална програма за шест дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във