Банкеръ Daily

Общество и политика

Училищата по изкуства в подкрепа на донорството и трансплантациите

„Има места, които ще запомня за цял живот. Въпреки че някои неща се промениха. Някои завинаги. И то не към по-добро. Някои си отидоха, други останаха. Всяко от тези места свързвам със спомени. С любима, с приятели. Някои от тях вече ги няма. Други са все още тук. Всички съм ги обичал. Но от тях – любими и приятели – никой – абсолютно никой - не може да се сравнява с теб.“

Това е куплет от известната песен на „Бийтълс“ „In my life”. Тя бе изпята акапелно в залата на Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Хваща за гърлото. Няма нищо общо с оригиналното безгрижно изпълнение на ливърпулската четворка, въпреки че нейният автор – Джон Ленън – сам признава, че до преди нея всичко е било плакатно и повърхностно.

Учениците от младежката джаз формация в „Любомир Пипков", с ръководител Тамара Маврова, дълбоко са осъзнали смисъла на инициативата. Тя е нещо много повече от раздаване на бели тениски с червено сърце „Да“ отпред и бели балони. Карате да затвориш очи и да видиш един от всичките 1153 българи, чакащи за трансплантация. Той току-що е научил, че дареният преди часове бял дроб на изпаднал в мозъчна смърт младеж, има установена съвместимост с него.  Тази песен е неговата песен. Песента, която ще звучи през втората половина от живота му.   

Преди да започне изпълнението, Ирина Стоянова, заместник-директорката на Националното музикално училище, обяснява на публиката – ученици и учители – за Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията.

„Животът на всеки човек, който има нужда от нов орган, зависи от благородството на дарителя и съгласието на неговите близки.“ След тези думи на Стоянова настъпва неловка пауза.

Един донор може да спаси до осем човешки живота чрез органно донорство. Това ще научат учениците от осемте училища по изкуства в страната, включили се чрез различни творчески инициативи и авторски проекти в кампанията.

Това са:

- Националното училище за фолклорни изкуства в град Широка лъка;

- Националното училище по изкуствата „Веселин Стоянов“ – Русе;

- Професионалната гимназия за приложни изкуства в Смолян;

- Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” и Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив;

- Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино;

- Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ в Сливен.

В училищата е предвидено да се раздадат специално изработените за кампанията символични „Донорски карти“, чрез които всеки може да заяви своята воля и да стане донор при настъпило нещастно събитие. Картите могат да бъдат отпечатани от сайта на кампанията или да бъдат получени от доброволците на Българския червен кръст във всичките 27 областни града в страната. Картите нямат юридическа стойност, защото последното решение се взима от близките.

Кампанията е инициирана от Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция „Медицински надзор“. Ще продължи до 5 декември.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във