Банкеръ Daily

Общество и политика

Училищата паднаха между два стола

Сагата с летните ремонти в училищата и детските градини по Националната програма "Модернизация на материалната база в училище" става "все по-мътна и кървава" и дано на 15 септември първият звънец да не бие в празни класни стаи. В края на юни от образователното ведомство увериха, че общо 549 средни школа ще си разделят 44 млн. лв. за ремонти и "освежаване". Сто и девет трябваше да получат пари, за да обновят сградите си и да осигурят достъпна архитектурна среда за децата с увреждания, докато други 440 чакаха нови мебели, оборудване и учебни пособия. Малко по-късно се оказа, че държавата е готова да отпусне по програмата само 29 млн. лв., въпреки че кандидатите от цялата страна са подали проекти на стойност над 200 млн. лева. Така просветното министерство създаде прецедент с може би първата образователна "листа на чакащите", а въведе и таван на средствата от около 300 хил. лв. "на парче".

Междувременно бе публикуван списъкът на одобрените и калкулацията показа, че засега реално отпуснатите пари са около 13 млн. лева. Професионалните училища към образователното ведомство получиха над 4 млн. лв. за енергийна ефективност, почти милион за ремонт на тоалетни, 3 млн. лв. за реконструиране на покриви и нови ВиК инсталации и 800 хил. лв. за обновяване на учебни работилници. Школата към земеделското министерство (18 на брой) трябва да си разделят "по братски" общо 2.05 млн. лева. За помощните, социалните, сензорните и профилираните училища, както и за училищата по изкуст-вата останаха 1.2 млн. лева.

За да влезе в срока до първия училищен звънец, отишлото си правителство на Пламен Орешарски промени наредбите за националната програма, като

освободи част от училищата от задължението

да организират открити процедури по Закона за обществените поръчки и за строителните дейности, надхвърлящи минималните прагове. От екипа на предишния просветен министър - проф. Анелия Клисарова, посочиха, че ако вървят по стандартния път, ремонтите могат да не приключат и до края на 2014-а. Съкратената процедура за избор на изпълнител засега не важи за общинските школа, тъй като "Модернизация на материалната база в училище" е ориентирана предимно към държавните.

Естествено, бързата работа обикновено завършва със "срам за майстора", а заниженият контрол, особено в условията на държавно безвремие, създава идеално поле за злоупотреби с публичните средства. Но избраните училища все пак останаха доволни и от малкото пред перспективата да не получат нищо. Строителите пък запретнаха ръкави, тъй като уж им бе обещаното, че ще получат авансово 80% от сумата, а останалите след края на ремонтите. Само че веднага изникнаха проблемите. Дванайсет училища и детски градини от Перник, Радомир и Земен, одобрени да получат общо над половин милион, сигнализираха, че вече са провели търговете за избор на изпълнители, а парите липсват, защото

министерството е "забравило" да преведе

авансовите плащания. От Съюза на работодателите в системата на Народната просвета изпратиха депеша до ведомството с настояване писмата, гарантиращи, че средствата за изпълнение на ремонтните дейностите са осигурени, проектодоговорите и авансите да бъдат получени от школата до 25 юли. Но нито те стигнаха до директорските кабинети, нито училищата дочакаха исканите експерти от министерството, които да окажат техническа помощ за изпълнение на поръчките.

Естествено, работодателите и директорите прехвърлиха надеждите си за разрешаване на проблема към временния образователен министър Румяна Коларова. След като се поориентира в обстановката, тя заяви, че приоритет за екипа й ще е успешното начало на учебната година, тъй като "това ще е най-значимото събитие в нашия кратък мандат". Коларова увери, че на този етап няма опасност първият звънец да удари след 15 септември, при все че обществените поръчки за ремонт са забавени и първите от тях са започнали в началото на юли. Какво се прави обаче, за да се "забърза" процедурата? Типично във вече наложилия се стил на управление на служебния кабинет министър Коларова също хукна да проверява дали част от процедурите са в нарушение на действащото законодателство. Как са възлагани търговете, щяло да се разбере следващата седмица.

Показателно е, че "силно загриженото" за образованието служебно правителство още на второто си заседание отмени ПМС №234, прието от предишните управници, с което на образователното министерство и общините бяха предоставени

2 млн. лв. за ремонтни дейности

на санитарните помещения и други приоритетни подобрения в 16 общински и в 11 държавни училища. От кабинета посочиха, че решението им е резултат от последната актуализация на държавния бюджет. С нея на Националната здравноосигурителна каса бяха предоставени допълнителни 225 млн. лв., които се осигуряват от намалените разходи във всички бюджетни сфери, в това число и образованието. По този начин излиза, че продънената здравна каса ще се пълни за сметка на осигуряването на нормални условия за образование на хиляди ученици от 27 училища. Такова нещо просто не може да се случи в нормална държава, поне малко загрижена за своето бъдеще. Другата лоша новина е, че бюджетът на образователното ведомство трябва да бъде "окастрен" с общо 19 млн. лв. заради здравната каса, което предполага нови корекции в образователните програми. За последното най-малко е виновна Коларова. Но един добър, макар и временен, образователен министър трябва бързо да се ориентира кои политики е необходимо приоритетно да защитава и откъде да отреже, без да закача образователните институции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във