Банкеръ Daily

Юлиян Петров:

Училищата имат резерви за закупуването на маски и дезинфектанти само за един месец

За следващия месец училищата ще имат резерви за закупуване на допълнителни материали за предпазване от коронавируса като дезинфектанти, шлемове за учителите, маски и други. Ако обаче няма актуализация на бюджета и не се отпуснат специални целеви средства на образователните институции, мерките няма да могат да се изпълняват, твърди председателят на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа" Юлиян Петров.

„От многото средства, които се коментират за борба с коронавируса, трябва да се отпуснат и за училищата, за да се обезпечи редовният учебен процес”, каза той пред БНР.

Юлиян Петров апелира да не се преекспонира страхът от разнасяне на заразата между децата в училищата. "Дори медицинският работник и лекарят не може да познае от един поглед дали едно дете е болно от обикновена настинка, от някакъв вид грип или от коронавирус. Затова се правят и специфични изследвания", изтъкна той.

Анкета на синдиката сочи, че 10% от преподавателите са предпазливи и се притесняват да започнат работа присъствено. Сред тях не били само по-възрастни учители.

Тази година се очаква около 8 хиляди учители да се пенсионират. Търсят се преподаватели по няколко специалности, но те ще бъдат открити до 15 септември и ще ги има", увери Петров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във