Банкеръ Weekly

Общество и политика

Учестен пулс за спешните лекари

След дългогодишно протакане, съпроводено с множество скандали, "пулс"-ът на спешните медици отново ще се забърза. Естествено, не става дума за здравословни проблеми сред работещите в "бързата" медицинска помощ, а за подновяването на обучението им по "мухлясалия" проект ПУЛСС с бюджет от 6.25 млн. лева. Той трябваше да приключи отдавна, но заради отчайващата некомпетентност на държавните чиновници закъсня като столична линейка, попаднала в сутрешен трафик.


В първия етап на ПУЛСС бе планирано да се разработят три вида програми за обучение на над 6500 служители в спешните центрове, както и да се създаде уебсайт за надграждащото им обучение. Но изпълнението бе почти нулево, въпреки че бяха похарчени 146 хил. лв. уж за проучване на добрите европейски практики и бе събрана някаква база данни на наличния персонал. Твърде проблемна се оказа поръчката за избор на изпълнител, който да обучи 1500 лекари, 2500 медицински специалисти и 2500 шофьори на линейки. Търгът многократно бе прекратяван заради груби нарушения в процедурата. Последно за ПУЛСС се чу през май 2013-а, когато бе съобщено, че преквалификационният курс по спешна помощ са преминали над 3000 души медицински персонал. В сектора посрещнаха новината с ехидна усмивка на недоверие.


Сега здравният министър Таня Андреева възнамерява да доведе нещата до истински лекции. На ученическите скамейки ще седнат не само екипите на бъдещите "малки пироговчета", но общо 198 лекари и 264 медицински специалисти от спешните отделения на 33 болници. Какво ще научат е отделен въпрос, тъй като отпуснатият бюджет е твърде символичен, съответно и хорариумът е орязан до санитарния минимум. За стотиците курсисти министерството е заделило едва 125 хил. лв. без ДДС, а образователната програма се изчерпва в пет дни с общо 40 учебни часа. Дето се вика, не е изключено за това време десетимата в група да успеят поне да се запознаят. Затова пък здравното министерство не смята да се излага с режийните и е заделило над 185 хил. лв. без ДДС за хотел, храна и транспорт на обучаващите се в София. Ако не друго, хората ще си починат от пияници, агресори и фалшиви сигнали, които съпътстват стресиращото им ежедневие.


Служителите на спешна помощ отдавна чакат и актуализация на доходите си, но тя ще се случи в бъдеще време. По думите на Андреева ведомството щяло "да се опита" да увеличава заплатите им с около 10% на година. По този повод работещ в системата казва: "С това темпо след около 50 години робски труд ще достигнем възнагражденията на колегите ни от Чехия".

Facebook logo
Бъдете с нас и във