Банкеръ Daily

Заради ниските възнаграждения

Учените в БАН намаляват с всяка изминала година

Учените в Българската академия на науките намаляват с всяка изминала година заради ниските им възнаграждения, алармира председателят й академик Юлиян Ревалски. Той представи доклад за дейността на БАН за 2020 година пред парламентарната комисия по образованието и науката.

Всяка година научният потенциал на БАН намалява с 50 до 70 души заради ниското заплащане в академията, съобщи председателят й Юлиян Ревалски.

"Началните заплати на асистентите и главните асистенти са с повече от 30% по-ниски в БАН, отколкото във висшите училища. Хората не искат да идват да работят при нас, защото не виждат перспектива", посочи той.

В последните 10 години в академията не са налице средства за капиталови разходи. "Нямаме нито един лев от бюджета за капиталови разходи. Само с наши средства си ги правим", допълни Ревалски.

За подобряване на материалната база на академията са необходими 60 милиона лева. "Поддържаме само аварийните ремонти. Не е добро състоянието на материалната база на БАН", обясни председателят на Академията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във