Банкеръ Daily

Общество и политика

Учениците ще завършат годината дистанционно

Учебната година да приключи дистанционно, а учениците да бъдат в училищата за провеждане на изпитите. Това решиха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, членовете на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в образованието и представители на родителски организации.

От просветното министерство съобщиха, че датите за изпитите ще бъдат конкретизирани в следващите дни при вземане предвид развитието на епидемиологичната обстановка в страната. 

По време на разговора е отбелязана и готовността на образователната система за провеждане на изпити при спазване на мерки за безопасност, включително за учениците в самостоятелна и задочна форма на обучение, както и за практическите изпити за професионална компетентност.

В училищата ще бъдат допускани и организирани индивидуални присъствени консултации за децата, които са пожелали такива, или преподавателите са преценили за необходими.

До съгласие се е стиганло и за определянето на материала, включен в изпитите. Това ще стане на база данните от проучване сред училищата за нивото на усвоените знания и преподадените теми. Предстои да бъдат анализирани постъпилите данни и да бъде оповестено учебното съдържание, което няма да бъде включвано.

По-рано днес първо председателят на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски съобщи, че към края на май ще бъде дадена възможност само на ученици от 7 клас и 12 клас, на които им предстоят изпити и матури, да се върнат на училище.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във